Training de basis van Dorico

Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.

Op 22 september geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico, de muzieknotatiesoftware van Steinberg.

De basistraining is online te volgen via ZOOM en is gratis.  Het tijdstip van de training wordt bepaald aan de hand van de aangegeven voorkeurstijd. Dit kan overdag of in de avond zijn. 

Opzet basistraining​

 • introductie Jasper Staps en Cees Coenen: welke rol speelt Dorico in hun dagelijkse werk
 • kennismaking met de interface
 • gezamenlijke invoer bladmuziek
 • vragen en antwoorden 

Voor wie is deze basistraining bedoeld?​

Jasper en Cees werken allebei in een ander segment van de muziekmarkt. Het uitwisselen van kennis over het inzetten van software in de muziekindustrie heeft hen bij elkaar gebracht waarop het gezamenlijke idee is ontstaan om deze kennis te gaan delen. De trainingen zijn voor iedereen die iets te maken heeft met muzieknotatie: arrangeurs, componisten, muziekdocenten, dirigenten of muzikanten. Zowel Jasper als Cees zijn beide ervaren Finale gebruikers en vanaf de jaren negentig professioneel actief op het gebied van notatie. 

Wat heb je nodig om deel te nemen?​

Deze basistraining geven we via ZOOM. Een laptop/computer met ZOOM en een koptelefoon zijn een voorwaarde om het meeste uit de training te kunnen halen. Daarnaast zou het erg fijn zijn als je vooraf Dorico SE 3 (gratis), Dorico Elements 3 (99,00 EURO) of Dorico Pro 3 (599,00 EURO) heb geïnstalleerd.

Inschrijven voor basistraining​

Vul onderstaand formulier in om je in te schrijven voor deze gratis basistraining. We willen graag weten wie je bent, in welke hoek je actief bent en wat je reden is om deze sessie bij te wonen. Je ontvangt een bevestiging van deelname en een uitnodiging voor de ZOOM-sessie.

Het vervolg op de basistraining​

Na de basistraining gaan we de diepte in met Dorico. We doen dit op basis van onze werkwijze binnen Dorico en gaan dieper in op vragen van gebruikers. Per sessie van ongeveer 1,5 uur rekenen we 12,50 EURO. Wil je een één-op-één sessie (privé les) dan bieden we deze aan voor 50,00 EURO per uur. 

Kort overzicht over het ontstaan en de groei van Dorico ​

In oktober 2017 is Dorico 1.0 geïntroduceerd door een team notatie-specialisten onder aanvoering van Daniel Spreadbury. Daniel was werkzaam voor Sibelius van eind jaren negentig tot begin 2012. Moederbedrijf Avid besloot om niet langer te investeren in Sibelius waardoor een team productspecialisten op straat kwam te staan. Deze groep specialisten kreeg de kans bij Steinberg (bekend van Cubase) om met de nieuwste technologie vijf jaar lang een nieuw product te ontwikkelen. Het team heeft ontzettend goed nagedacht over de ontwikkelstrategie. Muzieknotatie is al eeuwen oud en moet aan een groot scala stijlen kunnen voldoen (klassiek, jazz, zang, oude muziek).

Sinds versie 1.0 is de ontwikkeling erg hard gegaan en inmiddels kan Dorico gebruikt worden in de professionele markt van arrangeurs, componisten en uitgeverijen. 

 • Oktober 2017 : Dorico 1.0
 • Mei 2018 : Dorico 2.0
 • Augustus 2018 : Dorico 2.1
 • November 2018 : Dorico 2.2
 • September 2019 : Dorico 3.0
 • Januari 2020 : Dorico 3.1
 • Mei 2020 : Dorico 3.5

Dorico onderscheidt zich door de muziek van de notatie los te trekken waardoor er ongekend veel mogelijkheden zijn om muziek te noteren. 

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

Training Dorico

Ben je op zoek naar een professioneel notatie programma dan zit je met Dorico in de top. Bekijk het trainingsaanbod en leer werken met Dorico.

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Overstap van Finale naar Dorico

  Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!
  Dorico

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Muzikaal buiten de lijnen kleuren

  Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.
  muzikaal-buiten-de-lijnen-kleuren

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

  Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?
  cees-coenen-en-stotteren

  Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.
  ipad-pro

  Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!
  corinacrisis-in-muziek

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts