donker licht

Training de basis van Dorico

Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.

Op 22 september geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico, de muzieknotatiesoftware van Steinberg.

De basistraining is online te volgen via ZOOM en is gratis.  Het tijdstip van de training wordt bepaald aan de hand van de aangegeven voorkeurstijd. Dit kan overdag of in de avond zijn. 

Opzet basistraining​

 • introductie Jasper Staps en Cees Coenen: welke rol speelt Dorico in hun dagelijkse werk
 • kennismaking met de interface
 • gezamenlijke invoer bladmuziek
 • vragen en antwoorden 

Voor wie is deze basistraining bedoeld?​

Jasper en Cees werken allebei in een ander segment van de muziekmarkt. Het uitwisselen van kennis over het inzetten van software in de muziekindustrie heeft hen bij elkaar gebracht waarop het gezamenlijke idee is ontstaan om deze kennis te gaan delen. De trainingen zijn voor iedereen die iets te maken heeft met muzieknotatie: arrangeurs, componisten, muziekdocenten, dirigenten of muzikanten. Zowel Jasper als Cees zijn beide ervaren Finale gebruikers en vanaf de jaren negentig professioneel actief op het gebied van notatie. 

Wat heb je nodig om deel te nemen?​

Deze basistraining geven we via ZOOM. Een laptop/computer met ZOOM en een koptelefoon zijn een voorwaarde om het meeste uit de training te kunnen halen. Daarnaast zou het erg fijn zijn als je vooraf Dorico SE 3 (gratis), Dorico Elements 3 (99,00 EURO) of Dorico Pro 3 (599,00 EURO) heb geïnstalleerd.

Inschrijven voor basistraining​

Vul onderstaand formulier in om je in te schrijven voor deze gratis basistraining. We willen graag weten wie je bent, in welke hoek je actief bent en wat je reden is om deze sessie bij te wonen. Je ontvangt een bevestiging van deelname en een uitnodiging voor de ZOOM-sessie.

Het vervolg op de basistraining​

Na de basistraining gaan we de diepte in met Dorico. We doen dit op basis van onze werkwijze binnen Dorico en gaan dieper in op vragen van gebruikers. Per sessie van ongeveer 1,5 uur rekenen we 12,50 EURO. Wil je een één-op-één sessie (privé les) dan bieden we deze aan voor 50,00 EURO per uur. 

Kort overzicht over het ontstaan en de groei van Dorico ​

In oktober 2017 is Dorico 1.0 geïntroduceerd door een team notatie-specialisten onder aanvoering van Daniel Spreadbury. Daniel was werkzaam voor Sibelius van eind jaren negentig tot begin 2012. Moederbedrijf Avid besloot om niet langer te investeren in Sibelius waardoor een team productspecialisten op straat kwam te staan. Deze groep specialisten kreeg de kans bij Steinberg (bekend van Cubase) om met de nieuwste technologie vijf jaar lang een nieuw product te ontwikkelen. Het team heeft ontzettend goed nagedacht over de ontwikkelstrategie. Muzieknotatie is al eeuwen oud en moet aan een groot scala stijlen kunnen voldoen (klassiek, jazz, zang, oude muziek).

Sinds versie 1.0 is de ontwikkeling erg hard gegaan en inmiddels kan Dorico gebruikt worden in de professionele markt van arrangeurs, componisten en uitgeverijen. 

 • Oktober 2017 : Dorico 1.0
 • Mei 2018 : Dorico 2.0
 • Augustus 2018 : Dorico 2.1
 • November 2018 : Dorico 2.2
 • September 2019 : Dorico 3.0
 • Januari 2020 : Dorico 3.1
 • Mei 2020 : Dorico 3.5

Dorico onderscheidt zich door de muziek van de notatie los te trekken waardoor er ongekend veel mogelijkheden zijn om muziek te noteren. 

Cees Coenen

Ik ben Cees, een ondernemer gedreven door creatieve energie. Met mijn kennis, scherpe visie en organisatorische vaardigheden breng ik mensen verder: muzikanten en ondernemers. Digitaal en op het podium. En het liefste combineer ik die twee werelden. Ik ben digitaal creatief. Of creatief digitaal. Ik ben Cees.

Cees Coenen Foto

Andere blogs

Meer blogs...