donker licht

Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.

Ik weet het nog als de dag van gisteren: de introductie van de iPad 1 ergens in maart 2010. Trots sta ik op de foto met dit mooie apparaat waar je ook piano op kon spelen. Inmiddels negen jaar verder kan ik als muzikant niet meer zonder. In oktober 2018 heb ik veel geld betaald voor de iPad Pro: een glazen scherm van een paar centimeter dik. Al vanaf dag één wist ik dat dat ding mijn beste aanschaf ooit zou zijn. 

iPad met dirigeren

Als dirigent ben ik veel op pad. Het gebeurde me regelmatig dat ik met de verkeerde partituren bij een vereniging stond. Maar ook de wind speelde tijdens een optreden wel eens parten. Dan moest het publiek mijn muziek bij elkaar zien te rapen, wel of niet nat geregend. 

Allereerst is de  iPad Pro voor mij een dure PDF Reader. Met ForScore heb ik al mijn partituren onder gebracht in een eigen muziekbibliotheek. Per vereniging kan ik nu de partituren in een lijst zetten of voor een optreden achter elkaar plaatsen. Ben ik een keer afwezig dan kan ik heel snel de benodigde partituren exporteren en verzenden. Mijn vervanger heeft dan alles bij elkaar, inclusief de afspraken en aantekeningen.

Op het podium met een iPad

Dit geldt ook voor mijn rol als muzikant. Ik val bijvoorbeeld regelmatig in bij een band. De partijen kunnen zo ‘gedropt’ worden van de ene iPad naar de andere, zelfs nog tijdens het optreden. Ook op donkere podia werkt het geweldig omdat de muziek oplicht. En met een voetpedaal kan je de muziek ook nog eens omslaan. Geen tassen vol kopieën meer, dus ik ben milieuverantwoord bezig. 

Maar dit zijn allemaal dingen die je met een ‘gewone’ iPad ook kan doen. Waarom heb ik nou gekozen voor de Pro?

Creatieve apps in iOS

Ik ben als creatieveling een ongelofelijke Apple aanhanger. Het werkt gewoon altijd. Punt. Daarnaast zijn er prachtige apps die mij veel taken uit handen nemen. De iPad Pro is in staat om snel en makkelijk video te editten m.b.v. LumaFusion. Doordat de iPad Pro een USB-C ingang heeft is het van iOS 13 (iPadOS) mogelijk een aardeschijf of SSD kaart aan te sluiten. Je kan simpel onderweg of vanaf de bank je concerten, repetities of andere gigs professioneel editen. De iPad is veel krachtiger dan de gemiddelde iPad. 

Wil je een volwaardige opname maken van het optreden? Met behulp van een externe audiointerface kan je de iPad Pro omtoveren tot volwaardige studio. Ik gebruik dit regelmatig om een repetitie goed op te nemen zodat ik mijn muzikanten nog eens kan laten horen waar het mis ging (of juist aandacht geven aan de goede dingen).

Voor het arrangeren gebruik ik diverse apps. Navichord is zo’n app waarbij je onderweg verschillende akkoorden of progressies kan uitproberen. Doordat de iPad Pro meerdere app’s tegelijkertijd kan laten functioneren, kan ik met Ableton Link iedere app tegelijkertijd starten, stoppen of van tempo veranderen, ook met andere muzikanten in hetzelfde wifi netwerk. Zo kan je dus snel nummers schrijven (songwriting) of samen jammen.

Muzieknotatie op een iPad

Helaas is het muziek noteren nog steeds niet helemaal wat je er van hoopt. Natuurlijk kan je muzieknoten op een virtueel stukje muziekpapier tekenen, maar het omzetten van de getekende noten naar midi werkt nog niet vlekkeloos. Ik verwacht wel dat een aantal grote software bedrijven met de komst van iPadOS hier op gaan inspelen. Je kan natuurlijk wel een midi-keyboard aansluiten op je iPad en op die manier muziek inspelen in een sequencer. Een sequencer is onderdeel van een DAW, termen die gebruikt worden in de muziekindustrie om alle software programma’s waar je mee kunt opnemen te classificeren. Je kan natuurlijk ook van de iPad een virtuele piano maken. Zo zit ik vaak in een koffietent creatief te wezen met mijn iPad en mijn MacBook.  Dat maakt het leven van een muzikale ZZP-er ook nog aangenaam.

Voor mij was het het geld dus dubbel en dwars waard. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een iPad Pro in de muziekwereld, dan kan je altijd contact opnemen. Ik vind het erg leuk om je van goed advies te voorzien zodat jij net zo gelukkig wordt van een iPad Pro als ik.

Cees Coenen

Ik ben Cees, een ondernemer gedreven door creatieve energie. Met mijn kennis, scherpe visie en organisatorische vaardigheden breng ik mensen verder: muzikanten en ondernemers. Digitaal en op het podium. En het liefste combineer ik die twee werelden. Ik ben digitaal creatief. Of creatief digitaal. Ik ben Cees.

Cees Coenen Foto

Andere blogs

Meer blogs...