Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.

Ik weet het nog als de dag van gisteren: de introductie van de iPad 1 ergens in maart 2010. Trots sta ik op de foto met dit mooie apparaat waar je ook piano op kon spelen. Inmiddels negen jaar verder kan ik als muzikant niet meer zonder. In oktober 2018 heb ik veel geld betaald voor de iPad Pro: een glazen scherm van een paar centimeter dik. Al vanaf dag één wist ik dat dat ding mijn beste aanschaf ooit zou zijn. 

iPad met dirigeren

Als dirigent ben ik veel op pad. Het gebeurde me regelmatig dat ik met de verkeerde partituren bij een vereniging stond. Maar ook de wind speelde tijdens een optreden wel eens parten. Dan moest het publiek mijn muziek bij elkaar zien te rapen, wel of niet nat geregend. 

Allereerst is de  iPad Pro voor mij een dure PDF Reader. Met ForScore heb ik al mijn partituren onder gebracht in een eigen muziekbibliotheek. Per vereniging kan ik nu de partituren in een lijst zetten of voor een optreden achter elkaar plaatsen. Ben ik een keer afwezig dan kan ik heel snel de benodigde partituren exporteren en verzenden. Mijn vervanger heeft dan alles bij elkaar, inclusief de afspraken en aantekeningen.

Op het podium met een iPad

Dit geldt ook voor mijn rol als muzikant. Ik val bijvoorbeeld regelmatig in bij een band. De partijen kunnen zo ‘gedropt’ worden van de ene iPad naar de andere, zelfs nog tijdens het optreden. Ook op donkere podia werkt het geweldig omdat de muziek oplicht. En met een voetpedaal kan je de muziek ook nog eens omslaan. Geen tassen vol kopieën meer, dus ik ben milieuverantwoord bezig. 

Maar dit zijn allemaal dingen die je met een ‘gewone’ iPad ook kan doen. Waarom heb ik nou gekozen voor de Pro?

Creatieve apps in iOS

Ik ben als creatieveling een ongelofelijke Apple aanhanger. Het werkt gewoon altijd. Punt. Daarnaast zijn er prachtige apps die mij veel taken uit handen nemen. De iPad Pro is in staat om snel en makkelijk video te editten m.b.v. LumaFusion. Doordat de iPad Pro een USB-C ingang heeft is het van iOS 13 (iPadOS) mogelijk een aardeschijf of SSD kaart aan te sluiten. Je kan simpel onderweg of vanaf de bank je concerten, repetities of andere gigs professioneel editen. De iPad is veel krachtiger dan de gemiddelde iPad. 

Wil je een volwaardige opname maken van het optreden? Met behulp van een externe audiointerface kan je de iPad Pro omtoveren tot volwaardige studio. Ik gebruik dit regelmatig om een repetitie goed op te nemen zodat ik mijn muzikanten nog eens kan laten horen waar het mis ging (of juist aandacht geven aan de goede dingen).

Voor het arrangeren gebruik ik diverse apps. Navichord is zo’n app waarbij je onderweg verschillende akkoorden of progressies kan uitproberen. Doordat de iPad Pro meerdere app’s tegelijkertijd kan laten functioneren, kan ik met Ableton Link iedere app tegelijkertijd starten, stoppen of van tempo veranderen, ook met andere muzikanten in hetzelfde wifi netwerk. Zo kan je dus snel nummers schrijven (songwriting) of samen jammen.

Muzieknotatie op een iPad

Helaas is het muziek noteren nog steeds niet helemaal wat je er van hoopt. Natuurlijk kan je muzieknoten op een virtueel stukje muziekpapier tekenen, maar het omzetten van de getekende noten naar midi werkt nog niet vlekkeloos. Ik verwacht wel dat een aantal grote software bedrijven met de komst van iPadOS hier op gaan inspelen. Je kan natuurlijk wel een midi-keyboard aansluiten op je iPad en op die manier muziek inspelen in een sequencer. Een sequencer is onderdeel van een DAW, termen die gebruikt worden in de muziekindustrie om alle software programma’s waar je mee kunt opnemen te classificeren. Je kan natuurlijk ook van de iPad een virtuele piano maken. Zo zit ik vaak in een koffietent creatief te wezen met mijn iPad en mijn MacBook.  Dat maakt het leven van een muzikale ZZP-er ook nog aangenaam.

Voor mij was het het geld dus dubbel en dwars waard. Wil je meer weten over de mogelijkheden van een iPad Pro in de muziekwereld, dan kan je altijd contact opnemen. Ik vind het erg leuk om je van goed advies te voorzien zodat jij net zo gelukkig wordt van een iPad Pro als ik.

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

Dirigent en bandleider

Als dirigent en bandleider ben ik verantwoordelijk voor de muzikaliteit van het orkest. Mijn werk doe ik bij harmonie, fanfare, bigbands en dweilorkesten.

Training Dorico

Ben je op zoek naar een professioneel notatie programma dan zit je met Dorico in de top. Bekijk het trainingsaanbod en leer werken met Dorico.

Trombonist

Ben je op zoek naar een trombonist voor een optreden met de bigband of horn-section? Neem contact op voor de mogelijkheden.

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Overstap van Finale naar Dorico

  Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!
  Dorico

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Muzikaal buiten de lijnen kleuren

  Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.
  muzikaal-buiten-de-lijnen-kleuren

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

  Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?
  cees-coenen-en-stotteren

  Training de basis van Dorico

  Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.
  Dorico-training-22-september

  Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!
  corinacrisis-in-muziek

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts