donker licht

Later als je Bigband

Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.

Zaterdag 17 november bestond de Later Als Je Bigband precies tien jaar. Reden voor een groot muzikaal feest waarbij je workshops kon volgen met een aantal grote namen uit het Metropole Orkest. Ruud Breuls, Leo Janssen en Martin van den Berg namen de blazerssecties onder handen terwijl Hans Vroomans en Natasja den Toom met de ritmesectie en zang gingen werken. Hoe is de band ontstaan?

De Valleibloazers Amersfoort

Na meer dan twintig jaar bandleider te zijn geweest van de Valleibloazers heb ik samen met drie muziekvrienden besloten een andere muzikale richting te ontdekken. Geen standaard bigband of dansorkest maar… maar… maar wat dan wel? En kunnen we nieuwe muzikanten vinden zonder gebruik te maken van ons bekende netwerk? Door ons enthousiasme wisten we binnen twee maanden een complete bezetting rond te krijgen en was de eerste repetitie een feit! 

Bandleider en dirigent

Als muzikaal leider hield ik me bezig met het klaarstomen van de band voor het eerste optreden. Mijn eigen arrangementen heb ik  aangepast voor bigband bezetting  en een aantal nummers werden door anderen uitgeschreven. Een enorm leerzaam proces om met een nieuwe groep muzikanten een richting op te gaan die we eigenlijk nog niet exact wisten. Eén ding wisten we wel: het moet een groot muzikaal feest worden waarbij mensen lekker kunnen dansen.  En dat lukte! Twee jaar na de oprichting heb ik de band verlaten mede door mijn drukke muzikale werkzaamheden.  

De band is de afgelopen jaren begeleidt door Thijs van Otterloo en Frans Mineur, beide grote muzikanten van o.a. de Luchtmachtkapel. Zij hebben er voor gezorgd dat de Later Als Je Bigband een begrip is geworden waarbij de muzikale lat hoog ligt. 

Na een aantal keer invallen heb ik besloten om vanaf 2017 actief mee te spelen op trombone.  Als dirigent en arrangeur is het heerlijk om één avond in de week onderdeel te zijn van een band en vanaf die positie te kunnen luisteren vanuit mijn rol als muzikant. 

Nieuwe uitdagingen

In de zomer van 2022 heb na vijf besloten om de band te verlaten. Ik wil mijn horizon verbreden en mezelf de tijd geven ook andere muziekgenre’s te ontdekken. Mede dankzij Frans Mineur is mijn kennis op het gebied van lichte muziek weer een stuk verder gegroeid. Deze informatie gebruik ik vaak in de harmonie- en fanfare wereld.

Cees Coenen

Ik ben Cees, een ondernemer gedreven door creatieve energie. Met mijn kennis, scherpe visie en organisatorische vaardigheden breng ik mensen verder: muzikanten en ondernemers. Digitaal en op het podium. En het liefste combineer ik die twee werelden. Ik ben digitaal creatief. Of creatief digitaal. Ik ben Cees.

Cees Coenen Foto

Andere blogs

Meer blogs...