donker licht

Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!

Donderdag 12 maart was mijn laatste repetitie, letterlijk en figuurlijk. De coronacrisis brak los en plotseling moesten we allemaal thuis werken. Een paar dagen later heb ik een geweldige fietstocht gemaakt waarin de creatieve ideeën los kwamen want juist nu kon ik mijn kennis van digitale oplossingen goed gaan gebruiken. En dat heeft me veel positieve energie opgeleverd!
Samen maar toch alleen oefenen
De Rotdweilers uit Bemmel was de eerste vereniging die online los gingen met thuis-repetities. Door een meespeelvideo op te sturen van Bad Guy kon iedere muzikant thuis oefenen en een video maken. Hoe leuk is het om bij ieder lid binnen in huis te kijken! De video’s heb ik verzameld en onder elkaar gezet. De eerste ‘split-screen’ video was een feit en werd door muziekmakend Nederland opgepakt. Ik kreeg veel reactie’s van dirigenten, besturen en organisaties als de KNMO. Het doel was tweeledig: extra aandacht voor de muziekverenigingen en muzikanten aan het werk houden.
De video van ‘het Dorp’ (harmonie Lisiduna Leusden) werd een sfeerbeeld van de muzikanten en mooie afbeeldingen uit de omgeving. Door de video aan te bieden aan inwoners van de gemeente kwam de vereniging op een zeer positieve manier in het nieuws.

Kennis delen

Door het opzetten van de thuis-repetities kreeg ik veel vragen over hoe ik dat gedaan had. Reden genoeg om twee online tutorials te maken waarin ik heb uitgelegd hoe ik deze repetities maak. Op de pagina meespeelvideo laat ik mijn werkwijze zien en geef ik uitleg over de gebruikte software. Deze handleidingen heb ik verspreid binnen een aantal Facebook-groepen waarin dirigenten, creatieve muzikanten en bestuurders actief zijn. Door het delen van kennis heb ik veel positieve reacties gekregen en veel andere dirigenten geïnspireerd om zelf aan het werk te gaan.

Meer contact met collega-muzikanten​

Door het delen van kennis kwam ik in aanraking met andere dirigenten en muzikanten. Ik kreeg leuke gesprekken via ‘chat’ of zelfs ZOOM koffiemomenten. Mensen die ik nooit ontmoet zou hebben als er geen coronacrisis zou zijn. Het zit in de aard van het beestje om andere mensen te helpen. En door mijn ICT achtergrond en jarenlange ervaring met (muziek)software kon ik veel dirigenten verder helpen in het maken van click-tracks, het juiste gebruik van een audio-interface of het effectief inzetten van ZOOM voor repetities.

Voortzetten van repetities via ZOOM​

Het advies van het kabinet om thuis te werken geldt ook voor mij. Ik heb mijn orkesten daarom gevraagd om mij niet te laten ‘vallen’. Samen naar oplossingen zoeken en andere werkzaamheden uitvoeren als vervanging voor het ‘fysiek’ aanwezig zijn. Door het toepassen van videobellen heb ik orkesten toch kunnen laten ‘repeteren’. Misschien op een andere manier, maar plotseling was er tijd om aandacht te schenken aan solfège, een muziek-quiz of het samen bedenken van nieuwe projecten. Maar nog fijner was het voor de leden om elkaar even te zien.  Voor veel muzikanten is de vereniging een uitlaatklep en is het sociale aspect heel erg belangrijk. 

En financieel?​​

Het zijn voor de meeste bedrijven en zzp’ers zware tijden. Helaas ben ik door deze crisis een muziekvereniging kwijt geraakt die mij niet wilde doorbetalen en niets zag in een andere manier van repeteren. Het was ook de vereniging waar ik mijn allerlaatste ‘echte’ repetitie had op donderdagavond 12 maart, niet wetende dat ik deze muzikanten hierna nooit meer vanuit mijn functie als dirigent zou zien. Natuurlijk deed dat enorm pijn! Gelukkig heb ik mijn kennis kunnen omzetten naar verschillende opdrachten om orkesten verder te helpen in het opzetten van thuis-repetities. Voor verschillende verenigingen heb ik meespeelvideo’s gemaakt en het materiaal gemonteerd tot leuke video’s. Hiermee heb ik naast aandacht ook extra inkomsten kunnen genereren.

Hoe verder?​

Op de dag van het schrijven van deze blog gaan de scholen weer langzaam open. Muziekverenigingen en koren wachten op de regelgeving om de repetities weer op te starten. Het zal allemaal nog even duren maar ik hoop dat er snel duidelijkheid komt. Er zijn genoeg manieren te bedenken om samen weer aan het werk te gaan. Denk aan groepsrepetities of ensemblespel. Dirigenten en besturen kunnen de nieuwe manier van ‘online’ werken blijven toepassen, ook na deze coronacrisis.
De coronacricis heeft mijn creativiteit aangesproken. In plaats van af te wachten heb ik mijn leiderschap kunnen tonen door muzikanten en orkesten mee op sleeptouw te nemen en nieuwe kansen te creëren door het inzetten van mijn kennis op het gebied van (muziek)software.

Heb je vragen?

Cees Coenen

Ik ben Cees, een ondernemer gedreven door creatieve energie. Met mijn kennis, scherpe visie en organisatorische vaardigheden breng ik mensen verder: muzikanten en ondernemers. Digitaal en op het podium. En het liefste combineer ik die twee werelden. Ik ben digitaal creatief. Of creatief digitaal. Ik ben Cees.

Cees Coenen Foto

Andere blogs

Meer blogs...