Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!

Donderdag 12 maart was mijn laatste repetitie, letterlijk en figuurlijk. De coronacrisis brak los en plotseling moesten we allemaal thuis werken. Een paar dagen later heb ik een geweldige fietstocht gemaakt waarin de creatieve ideeën los kwamen want juist nu kon ik mijn kennis van digitale oplossingen goed gaan gebruiken. En dat heeft me veel positieve energie opgeleverd!
Samen maar toch alleen oefenen
De Rotdweilers uit Bemmel was de eerste vereniging die online los gingen met thuis-repetities. Door een meespeelvideo op te sturen van Bad Guy kon iedere muzikant thuis oefenen en een video maken. Hoe leuk is het om bij ieder lid binnen in huis te kijken! De video’s heb ik verzameld en onder elkaar gezet. De eerste ‘split-screen’ video was een feit en werd door muziekmakend Nederland opgepakt. Ik kreeg veel reactie’s van dirigenten, besturen en organisaties als de KNMO. Het doel was tweeledig: extra aandacht voor de muziekverenigingen en muzikanten aan het werk houden.
De video van ‘het Dorp’ (harmonie Lisiduna Leusden) werd een sfeerbeeld van de muzikanten en mooie afbeeldingen uit de omgeving. Door de video aan te bieden aan inwoners van de gemeente kwam de vereniging op een zeer positieve manier in het nieuws.

Kennis delen

Door het opzetten van de thuis-repetities kreeg ik veel vragen over hoe ik dat gedaan had. Reden genoeg om twee online tutorials te maken waarin ik heb uitgelegd hoe ik deze repetities maak. Op de pagina meespeelvideo laat ik mijn werkwijze zien en geef ik uitleg over de gebruikte software. Deze handleidingen heb ik verspreid binnen een aantal Facebook-groepen waarin dirigenten, creatieve muzikanten en bestuurders actief zijn. Door het delen van kennis heb ik veel positieve reacties gekregen en veel andere dirigenten geïnspireerd om zelf aan het werk te gaan.

Meer contact met collega-muzikanten​

Door het delen van kennis kwam ik in aanraking met andere dirigenten en muzikanten. Ik kreeg leuke gesprekken via ‘chat’ of zelfs ZOOM koffiemomenten. Mensen die ik nooit ontmoet zou hebben als er geen coronacrisis zou zijn. Het zit in de aard van het beestje om andere mensen te helpen. En door mijn ICT achtergrond en jarenlange ervaring met (muziek)software kon ik veel dirigenten verder helpen in het maken van click-tracks, het juiste gebruik van een audio-interface of het effectief inzetten van ZOOM voor repetities.

Voortzetten van repetities via ZOOM​

Het advies van het kabinet om thuis te werken geldt ook voor mij. Ik heb mijn orkesten daarom gevraagd om mij niet te laten ‘vallen’. Samen naar oplossingen zoeken en andere werkzaamheden uitvoeren als vervanging voor het ‘fysiek’ aanwezig zijn. Door het toepassen van videobellen heb ik orkesten toch kunnen laten ‘repeteren’. Misschien op een andere manier, maar plotseling was er tijd om aandacht te schenken aan solfège, een muziek-quiz of het samen bedenken van nieuwe projecten. Maar nog fijner was het voor de leden om elkaar even te zien.  Voor veel muzikanten is de vereniging een uitlaatklep en is het sociale aspect heel erg belangrijk. 

En financieel?​​

Het zijn voor de meeste bedrijven en zzp’ers zware tijden. Helaas ben ik door deze crisis een muziekvereniging kwijt geraakt die mij niet wilde doorbetalen en niets zag in een andere manier van repeteren. Het was ook de vereniging waar ik mijn allerlaatste ‘echte’ repetitie had op donderdagavond 12 maart, niet wetende dat ik deze muzikanten hierna nooit meer vanuit mijn functie als dirigent zou zien. Natuurlijk deed dat enorm pijn! Gelukkig heb ik mijn kennis kunnen omzetten naar verschillende opdrachten om orkesten verder te helpen in het opzetten van thuis-repetities. Voor verschillende verenigingen heb ik meespeelvideo’s gemaakt en het materiaal gemonteerd tot leuke video’s. Hiermee heb ik naast aandacht ook extra inkomsten kunnen genereren.

Hoe verder?​

Op de dag van het schrijven van deze blog gaan de scholen weer langzaam open. Muziekverenigingen en koren wachten op de regelgeving om de repetities weer op te starten. Het zal allemaal nog even duren maar ik hoop dat er snel duidelijkheid komt. Er zijn genoeg manieren te bedenken om samen weer aan het werk te gaan. Denk aan groepsrepetities of ensemblespel. Dirigenten en besturen kunnen de nieuwe manier van ‘online’ werken blijven toepassen, ook na deze coronacrisis.
De coronacricis heeft mijn creativiteit aangesproken. In plaats van af te wachten heb ik mijn leiderschap kunnen tonen door muzikanten en orkesten mee op sleeptouw te nemen en nieuwe kansen te creëren door het inzetten van mijn kennis op het gebied van (muziek)software.

Heb je vragen?

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

Dirigent en bandleider

Als dirigent en bandleider ben ik verantwoordelijk voor de muzikaliteit van het orkest. Mijn werk doe ik bij harmonie, fanfare, bigbands en dweilorkesten.

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Overstap van Finale naar Dorico

  Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!
  Dorico

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Muzikaal buiten de lijnen kleuren

  Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.
  muzikaal-buiten-de-lijnen-kleuren

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

  Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?
  cees-coenen-en-stotteren

  Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.
  ipad-pro

  Training de basis van Dorico

  Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.
  Dorico-training-22-september

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts