Muzikaal buiten de lijnen kleuren

Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.

De vakantie is voor de meeste verenigingen weer voorbij. Nieuwe plannen worden gemaakt voor komend seizoen, muziek uitgezocht en besteld. Voor veel orkesten en bigbands is de maand september nog een drukke maand dus de eerste repetitie is vaak de puntjes op de i zetten. Een paar weken vakantie waarin muzikanten niet met elkaar hebben samengespeeld. Maar waar kan je nog meer aan werken?

Niets is zo mooi als muzikaal buiten de lijnen kleuren​


Als dirigent word ik vaak gebeld met de vraag “geef jij ook workshops?”. Ja die geef ik. Naast dirigent en arrangeur geef ik namelijk workshops en coach ik orkesten en bands.
Mijn vraag terug: “Wat is je doel van een workshop, waar wil je met je orkest naar toe?” Naast het samen repeteren is je doel ook optreden voor je publiek. Wil je entertainen, wil je ontroeren, maak je je muziek voor een publiek of voor jezelf? Wil je veel optreden en wil je dansende massa’s voor je neus?
Muzikaal coachen is best lastig: wie bepaalt nu wat goed of fout is? Jullie maken als muziekgroep de keuze om een bepaalde stijl te hebben. Mijn taak als coach is om te luisteren, te kijken en terug te geven wat ik hoor en zie. Natuurlijk geef ik commentaar als een akkoord niet lekker klinkt of het tempo inzakt. Maar het kan een bewuste keuze zijn om iets te spelen zoals je het dan doet. Ooit last ik de tekst “Niets is zo mooi als muzikanten die vol overtuiging eigenwijs buiten de lijnen kleuren “. En daar ben ik het helemaal mee eens. Aan mij de taak om te beoordelen of het allemaal wel past.

Let’s Get Better: een muzikaal doel

Afgelopen najaar ben ik met een bigband op Texel geweest. Hun doel was ‘Let’s Get Better’. En wat is mooier dan samen een heel weekend muziek maken en afsluiten met een gaaf optreden. Mijn rol was om als coach en repetitor te gaan werken met trombones en trompetten en om feedback te geven op de algemene repetities. Wat hoor ik als ik op afstand meeluister en kijk? Hoor en zie ik hetzelfde als de bandleider? En wat als ik zelf meespeel? Al vaak heb ik gemerkt dat ik als muzikant binnen een orkest muziek heel anders voel of ervaar dan wanneer ik er als dirigent voor sta. Daarom wil ik ook minimaal één keer per maand tussen muzikanten zitten en zelf meespelen.

Angst voor de click-track

Tijdens de sectie repetities ga ik dieper in op samenspel, balans en uitvoering. Een onderdeel hiervan is meespelen met een clik-track. Voor veel muzikanten een angst: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt. Maar als je dit een paar keer geoefend hebt, is het zo fijn spelen. Je moet streng zijn voor jezelf.
Met een click-track hoor je het geluidsfragment of alleen een drummer en er is geen ruimte om te twijfelen. Uiteindelijk word je hier veel sterker van en leer je om vooruit te lezen. Een click-track maak ik vooraf zelf met Ableton of ik zoek een opname die je kan naspelen. Luisteren hoe iemand anders het doet en dan gewoon naspelen, een betere leerschool is er niet.
Ook kan ik tijdens de repetitie opnames maken: iedere muzikant krijgt een microfoon. We luisteren samen de opnames terug en dan worden de verschillen duidelijk: timing, lengtes van de noten, balans. Door elkaar bewust te maken van deze verschillen ga je je steeds meer concentreren op samenspel. Niet alleen binnen je eigen sectie, maar ook rondom de andere secties. Een vraag-antwoord spel binnen het orkest of band.

Je muzikale brein

Waar ik ook veel aandacht aan schenk is om los te komen uit de muziek. Muziek lezen staat op de eerste plaats maar ik zie teveel bandjes die alleen maar met zichzelf bezig zijn óf met de bladmuziek. Uiteindelijk gaat het om het entertainen van je publiek, daar speel je voor. Tijdens een workshop laat ik muzikanten leuke oefeningen doen om de concentratie te verplaatsten van de bladmuziek naar de oefeningen. En dan blijkt plotseling hoeveel we eigenlijk onthouden van de muzieknoten.
Als arrangeur kan ik bijna alle partijen uit het hoofd meespelen omdat ik ze tientallen keren gehoord heb. Dat is ook de kracht van herhaling.

Ja ik wil ook buiten de lijnen kleuren!​

Wil je meer weten over een workshop of mij als muzikale coach? Ik kan ook samen één of meerdere arrangementen instuderen uit mijn bladmuziek catalogus.
Alles is mogelijk, ook ik kleur graag buiten de lijnen en het kan me niet gek genoeg zijn!

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

Muzikale workshops

Ik geef workshops voor orkesten (harmonie fanfare) en bands (bigband en dweilorkest). Ook verzorg ik trainingen in het middelbaar onderwijs op gebied van digitale muziek.

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Overstap van Finale naar Dorico

  Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!
  Dorico

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

  Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?
  cees-coenen-en-stotteren

  Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.
  ipad-pro

  Training de basis van Dorico

  Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.
  Dorico-training-22-september

  Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!
  corinacrisis-in-muziek

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts