Overstap van Finale naar Dorico

Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!

Jij was die ‘diehard’ Finale-gebruiker toch?​

Ten tijde van Finale 2.0 ben ik in de wereld van muzieknotatie gestapt. Eerst heb ik met Cubase en Emagic Logic Notator (nu Logic Pro X) ervaring opgedaan met midi, maar als snel merkte ik dat er een verschil zat tussen muziek maken en muziek noteren. Mijn studio stond vol ‘hardware’ zoals een Roland JV1080 en drumcomputers maar gelukkig is dat verleden tijd.

In 2009 heb ik een uitstap gemaakt naar Sibelius, de tegenhanger van Finale en ondergebracht bij Avid (Protools) maar het lukte niet om én te wennen én te arrangeren, dus na twee maanden heb ik besloten met Finale door te gaan. Mijn arrangementen moesten toch geschreven worden. 

In september 2016 waagde ik sprong in hey diepe met de eerste versie van Dorico, het nieuwe notatieprogramma van Steinberg. Om niet weer de fout te maken door mijn Finale-skills in Dorico te gebruiken ben ik echt opnieuw begonnen met alle shortcuts die bij Dorico horen. 

De makers van Dorico waren het oorspronkelijke ontwerpteam van Sibelius. Avid zag geen kansen meer voor muzieknotatie en besloot het hele team eruit te zetten. Steinberg heeft het team de kans gegeven om onder leiding van Daniel Spreadburry een totaal nieuw notatie softwarepakket te ontwikkelen. Hiervoor heeft het team 5 jaar lang kunnen nadenken en ontwikkelen. 

De eerste versie kon veel en eigenlijk niets. Mijn productie werd teruggebracht tot bijna nul maar ik wilde leren en ontdekken hoe het programma was uitgedacht. De update-cyclus was consequent en met iedere update werd het programma stabieler, sneller en functioneler. Met mijn kennis over muzieknotatie en DAW’s, mijn vroegere werk als ICT adviseur en de drang om nieuwe dingen te leren heb ik Dorico goed en functioneel leren kennen. 

In juni 2017 ben ik op uitnodiging van Dorico’s productspecialist John Barron mee geweest naar een presentatie aan de Fontys Rockacademie in Tilburg.  Tijdens dit bezoek zijn de mogelijkheden besproken om als trainer van Dorico cursussen en presentaties te geven.

Dorico 2.0 een volwassen en bruikbaar pakket​

Met de grote update naar Dorico 2.0 kan het pakket zich onderscheiden. Alle standaardmogelijkheden zijn inmiddels doorgevoerd en nieuwe arrangerstools toegevoegd. Standaard ziet de bladmuziek uit Dorico er al super uit, maar met de handige tools is het pakket geschikt om ook complete drukwerken te maken.

Dorico onderscheidt zich door de muziek compleet los te trekken van de notatie. Werkelijk alles is aan te passen maar het hoeft niet.  De software is geschikt voor alle soorten muziek in de wereld; van oude muziek, symfonische muziek tot bigband en HaFaBra. De audio engine is dezelfde als van Cubase en klinkt goed. Het voordeel is de ervaring, kennis en productlijn van Steinberg.  

Link naar uitleg op VIMEO

Conclusie​

Ik ben razend enthousiast over Dorico. Uiteraard is het ‘mijn middel’ om arrangementen te schrijven dus ik heb het gewoon nodig. Het team achter Dorico heeft indrukwekkend veel kennis en een zeer goede visie op waar ze in de ontwikkeling heen gaan. Mijn doel is om meer muzikanten mee te nemen in de wereld van muzieksoftware en de creatieve mogelijkheden. Zowel als arrangeur, uitgever en dirigent maar ook als podiumbeest. Goed genoteerde bladmuziek is een voorwaarde om makkelijk te kunnen invallen. 

Heb je meer vragen? Stel ze gerust. Ik deel graag mijn kennis. Stuur een e-mail of bel me gewoon op 06-10284340. Ik bijt niet, stotter wel maar vindt een gesprek met een zelfde ‘vakidioot’ altijd leuk. 

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

Training Dorico

Ben je op zoek naar een professioneel notatie programma dan zit je met Dorico in de top. Bekijk het trainingsaanbod en leer werken met Dorico.

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Muzikaal buiten de lijnen kleuren

  Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.
  muzikaal-buiten-de-lijnen-kleuren

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

  Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?
  cees-coenen-en-stotteren

  Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.
  ipad-pro

  Training de basis van Dorico

  Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.
  Dorico-training-22-september

  Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!
  corinacrisis-in-muziek

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts