Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?

Het was weer eens zover. Afgelopen maandagavond ging ik naar een bijeenkomst van het Broodfonds. Een beetje onwennig merkte ik, omdat je niet weet wie je bij zo’n fonds gaat ontmoeten. Maar ja, ik praat ondanks mijn stotteren best makkelijk, dus ik vind het ook altijd leuk om me te begeven in een kring van nieuwe mensen. Vol goede moed begon ik de avond tot het moment daar was: “We gaan een voorstel rondje doen, in één zin vertel je wie je bent en wat je doet”. En daar stroomde mijn lijf vol met die stomme spanning die ik zo goed ken van school. Kan ik niet gewoon weg? Gewoon naar het podium? Naar mijn orkest of band? Daar voel ik me als een vis in het water.
Even voor de duidelijkheid : ik ben Cees met een C (spreek uit de K), Coenen met een C (spreek uit de K) en ben Dirigent met een dikke D. Allemaal letters waar je als stotteraar niet omheen kunt. Automatisch ging ik stoelen tellen…. 10 per rij, 8 rijen en ik zat in de tweede groep dus 11 rijen te gaan. En de zaal zat niet vol dus het was nog lastiger rekenen. 

Staccatissimo

Het uitspreken van een Italiaanse muziekterm gaat niet altijd vlekkeloos

Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van, zingen gaat vloeiend, trombone spelen gaat me (vind ik zelf) wel makkelijk af en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. De meeste interviews die ik geef voor radio of tv gaan altijd goed. Als ik maar mag praten over muziek. Ik ben bij Del Ferro geweest en ik weet hoe ik zonder stotteren moet praten. Adem in, adem uit, middenrif onder controle en op de uitademing praten. Het is net muziek maken! Eigenlijk heel simpel. Maar ik was niet meer Cees die AdHoc ergens op kon reageren… Adem in, adem uit.. nog een keer…shit, iemand anders heeft de grap al gemaakt, te laat. Dus dan maar weer lekker stotteren.
Totdat het verrekte mannetje weer op mijn schouders klimt en zegt ‘je vindt het moeilijk hè dat woord dat er aan komt, dat gaat lekker mis’. Ook dit herken ik bij het muziek maken. Je speelt een passage, bent er onzeker over en plotseling gaat alles trillen. Je mondstuk springt alle kanten op en je hebt het idee dat iedereen het hoort. Meestal valt dat mee, maar bij stotteren hoort iedereen het. Gelijk die blikken, of die stilte die valt. Meestal maak ik een grapje en is het ijs snel gebroken, maar toch. 

Het voorstel rondje begon en ik was aan de beurt. Niemand ziet iets aan me tot het moment dat ik mijn mond open doe en ga praten: “Hoi, ik ben Ccccccees en ik sssssssssttttotter. Ggggaat me in één zzzzzzin dus niet lukken.” Natuurlijk schoten er mensen in de lach. Niet om het stotteren maar om de grap. En daarna sprak ik vloeiend verder. 

Ik ben met een nieuw project bezig, een sociaal muzikaal platform in Leusden. En daarvoor moet ik heel veel bellen. Uitleggen wat ik ga doen, vertellen waarom ik bel en in het ergste geval vragen of er geld voor is om mij verder te helpen dit platform op te zetten. Op gesprek bij de wethouder om brutaal om geld te vragen, gelukkig heb ik hem ontmoet tijdens een optreden. Het wordt een mooi project, veel enthousiaste mensen en het geeft energie. Toch blijft dat stotteren maar knagen ergens. Het maakt je onzeker op het moment dat je het niet wil. En dan denk ik weer… waar is mijn trombone, waar is het podium? Muziek is mijn manier van vlekkeloos communiceren! En daar kan ik als dirigent mooi mijn handen voor gebruiken of het heel hard voorzingen. Geen moeilijke Italiaanse woorden (zeg maar eens “Staccatissimo…”) maar lekker op mijn eigen manier. En dat veroorzaakt nog wel eens veel lol, bij mijn muzikanten maar ook bij mezelf. Conclusie: ik blijf lekker stotteren. 

Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Overstap van Finale naar Dorico

  Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!
  Dorico

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Muzikaal buiten de lijnen kleuren

  Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.
  muzikaal-buiten-de-lijnen-kleuren

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.
  ipad-pro

  Training de basis van Dorico

  Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.
  Dorico-training-22-september

  Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!
  corinacrisis-in-muziek

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts