donker licht

TOP 2000 in een uitverkocht AFAS in Leusden

Dirigent, artistiek leider en creatief producent: TOP 2000 met het Project Orkest

Op 22 december 2023 om 20:00 kwam alles samen: een 75 man sterk orkest, een professioneel combo, (backing)vocals, dansers en koor, meer dan 100 microfoons en en team van professionals op, achter en voor het podium. Maar het belangrijkste was een uitverkocht AFAS theater met meer dan 800 mensen die vanaf de eerste noten op de stoelen stonden. Na 3.5 maand keihard werken ging het doek letterlijk open.

Artistiek leider en creatief producent

Toen ik in augustus de rol van artistiek leider én creatief producent op me nam kon ik nog niet vermoeden welke vorm het zich zou gaan aannemen; er was alleen een theater AFAS afgehuurd maar geen orkest, bladmuziek en marketingplan. Een productie waarin ik meerdere petten droeg en hierin al mijn kennis kon gebruiken: het bepalen en uitvoeren van de programmering tot aan het creëren van alle visuele content op het podium. In een geweldig samenwerking met M&S Showtechniek kwam met licht en geluid alles tot leven. Hoe ik dit heb gedaan heb ik beschreven in een leerzaam document voor andere producenten om een professionele productie neer te zetten in een combi van amateurs en professionals. Je kunt deze aanvragen.

TOP 2000 is een geliefd thema

De productie stond in het teken van de TOP 2000, een geliefd thema om primetime voor kerst neer te zetten. Vanaf de eerste repetitie op 2 oktober 2023 heb ik de muzikanten meegenomen in de uitvoering van lichte muziek. Goede arrangementen van o.a. Jasper Staps en Robert Scherpenisse, geschreven voor professionele orkesten als de Luchtmachtkapel, waren voor een groot deel van het orkest een uitdaging om de tanden in te zetten. Klankkleur, timing, de rol van het combo… alle facetten komen terug in het brede scala van TOP 2000.

Gerard Alderliefste en Wudstik

Naast de eigen backings kon ik samenwerken met Wudstik en Gerard Alderliefste. Met die laatste kwam een jongensdroom uit vanwege het repertoire van o.a. Ramses Shaffy. Gerard is naast een fantastisch muzikant ook nog eens een fijne persoonlijkheid. Nummers als Laat Me, de Shaffy medley en Il cinq heures Paris s’éveille waren op zijn lijf geschreven.

Wudstik pakte de zaal in met o.a. de Earth Song en Soldier On.

Toen was het plotseling voorbij

Wat ik op 22 december niet kon vermoeden was dat het sluiten van het doek ook definitief was. Na een intensieve voorbereiding, een grandioos concert en mooie plannen voor de toekomst werd de samenwerking beëindigd. Bijzonder jammer van het mooie orkest en de musici in het bijzonder. De chemie tussen de muzikanten, het combo, de artiesten en mij was bijzonder: samen een project neerzetten voor 850 bezoekers schept een band. Daar ben ik dankbaar voor.

Ik zal ze heus nog wel ontmoeten
Misschien vandaag, misschien over ‘n jaar
Ik zal ze kussen en begroeten
‘T Komt vanzelf weer voor elkaar

Ramses Shaffy – laat me

Ik wil ook zo’n productie neerzetten!

Ben je op zoek naar een artistiek leider en creatief producent voor je productie? Laten we eens verder praten. Met mijn drive zit het wel goed 🙂

Contact
Project Orkest Afas Une Belle Histoire
Project Orkest Afas Alx De Meij
Project Orkest Afas Multicolor

Het productieteam

Voor de productie heb ik samengewerkt met M&S Showtechniek en het technisch team van AFAS. Voor het uit-versterken van het orkest met 75 muzikanten, een combo, backings en artiesten moest alles uit de kast getrokken worden. Ook de planning zorgde hierin voor een spannend element: lukt het om op 1 dag alles op te bouwen, te soundchecken en uit te voeren? Met de energie en creativiteit van de teamleden is het gelukt: een productie waarin alles bij elkaar kwam.

Noodgeval
Monitor
Regiekamer

Techniek

Ik vertel je graag meer over het tot stand komen van deze productie: de do’s en de don’ts. Welke beslissingen heb ik genomen en welke rollen zijn onmisbaar.

Nog meer foto’s

Met zoveel energie op het podium zijn er prachtige beelden geschoten. De meeste grafische content heb ik gemaakt door slim gebruik te maken van AI.

Foto’s: Nico Brons / Pim Muller

Cees Coenen

Ik ben Cees, een ondernemer gedreven door creatieve energie. Met mijn kennis, scherpe visie en organisatorische vaardigheden breng ik mensen verder: muzikanten en ondernemers. Digitaal en op het podium. En het liefste combineer ik die twee werelden. Ik ben digitaal creatief. Of creatief digitaal. Ik ben Cees.

Cees Coenen Foto

Andere blogs

Meer blogs...