donker licht

Training Dorico bij Muziekpakhuis

Workshop 'Dorico, de basis' voor beroepsmuzikanten bij het Muziekpakhuis in Amsterdam

Dorico wordt steeds populairder onder docenten en musici. Maar afstappen van oudere programma’s als Sibelius of Finale doe je niet zomaar. Je complete setup is aangepast aan het werken met deze tools en je weet exact welke sneltoetsen je moet gebruiken. Lekker bij het oude blijven… of toch niet?

Muziekpakhuis investeert in docenten

Het Muziekpakhuis, een muziekschool in Amsterdam, met een docentencollectief van meer dan 60 musici uit binnen- en buitenland, besloot om docenten workshops aan te bieden. Eén van deze workshops is de training ‘Dorico, de basis’, een ochtendprogramma waarin de musici werden meegenomen in het werken met Dorico.

Meer informatie over de workshop Dorico

Wil je meer weten over de workshops Dorico of heb je intresse in een individuele training neem dan contact op. Graag bespreek ik je wensen om tot een mooi voorstel te komen.

Leer werken met muzieknotatie

Dorico is een intuïtief notatie programma dat je het beste vanaf de basis kan leren. Veel ‘omscholers’ proberen hun aangeleerde handelingen voort te zetten in Dorico, maar lopen hiermee vast. Het programma heeft functionaliteiten die anders maar beter werken dan in bijvoorbeeld Sibelius of Finale. Een voorbeeld hiervan is dat rusten niet ingevoerd hoeven te worden. Hierdoor kan muziek vrijlijk bewegen in of over de maatsoort heen.

Setup, Write, Engrave en Print

In de training sta ik lang stil bij de workflow die je beste kan hanteren. Door van links naar rechts te werken spreekt het bijna voor zichzelf. Je maakt een setup van je compositie of arrangement, voert muziek in, kiest voor een opmaak en gaat publiceren.

Het invoeren van een leadsheet

In de training laat ik musici een eenvoudige leadsheet invoeren van ‘Hey Jude’. De leadsheet bestaat uit een solo partij met akkoorden en lyrics. Daarnaast zitten er een aantal herhalingen, dacapa en een eind aan het stuk. Door simpel te beginnen worden een aantal basis handelingen snel zichtbaar.

In de praktijk

Het gezelschap van docenten en musici was divers. Een aantal mensen gebruikte al langer Sibelius of Finale, een aantal waren al begonnen met Dorico. Tijdens de workshop kwamen een aantal cases aan bod die we besproken hebben en ingevoerd. Daarnaast waren de musici voorzien van diverse hardware: laptop met Windos, laptops met MacOS en iPads. De training wordt gegeven vanaf een MacBook / MacOS. Er zit geen verschil in functionaliteit, alleen de sneltoetsen werken iets anders. Met het gebruik van een QuickReference Card (onderdeel van de workshop) konden de docenten snel hun eigen sneltoetsen gebruiken.

Cees Coenen

Ik ben Cees, een ondernemer gedreven door creatieve energie. Met mijn kennis, scherpe visie en organisatorische vaardigheden breng ik mensen verder: muzikanten en ondernemers. Digitaal en op het podium. En het liefste combineer ik die twee werelden. Ik ben digitaal creatief. Of creatief digitaal. Ik ben Cees.

Cees Coenen Foto

Andere blogs

Meer blogs...