Arrangeur

Als arrangeur schrijf ik muziek voor verschillende soorten orkesten, voornamelijk lichte popmuziek.

digitaal-muziek-maken

Arrangeur

Ik schrijf arrangement voor orkest en band. Een arrangement is bladmuziek die ik schrijf voor een bepaalde bezetting. Alle stemmen worden per instrument uitgeschreven. Bij de levering krijg je per instrument een partij. Ook de directiepartij of score wordt meegeleverd.

Geïnspireerd door James Last

Toen ik op mijn zestiende in een bandje kwam wilde ik heel graag zelf muziek schrijven. Ik ben begonnen met het opzetten van een cassette met de muziek van James Last. Steeds weer begon ik het nummer vanaf het begin en probeerde goed te luisteren wat ik hoorde. Zodra ik het wist schreef ik het ritme en de hoogte op een muziekpapier. Nadat ik alles op had geschreven moest ik het transponeren naar de juiste stemming van de instrumenten.

Computer voor muziek notatie

Begin jaren negentig kocht ik een Atari met Cubase en Emagic Logic. Hier kon ik de eerste arrangementen digitaal mee schrijven en afspelen. Met mijn eerste Windows computer kocht ik ook Finale 3.0 . Finale werd vanaf dat moment de standaard voor notatie.

Muziek software voor Apple

Toen ik in 2006 mijn eerste Mac Book Pro kocht van Apple was de muziekstudio compleet. Ik schreef in Finale en kon mooie demo fragmenten maken met Logic Studio Pro, de audiosoftware van Apple. In 2009 heb ik even gewerkt met Sibelius maar dat beviel niet. Nadat Finale steeds slechter werd heb ik in 2016 besloten te investeren in Dorico. Dit programma was gebouwd in opdracht van Steinberg door de ontwikkelaars van Sibelius.

Dorico, het notatie programma voor de professioneel

Als arrangeur lees en schrijf ik met Dorico. Doordat ik vanaf het begin betrokken ben bij de doorontwikkeling heb ik mee moeten denken over nieuwe features. Vanaf 2020 ben ik begonnen met het geven van trainingen aan dirigenten, arrangeurs en componisten. Dorico is een volwaardig programma en staat op nummer één van de software die wordt gebruikt voor het noteren van bladmuziek.

Artikelen over Arrangeur

Meest gestelde vragen

Je vindt hier de meest gestelde vragen over de dienst Arrangeur. Mocht je vraag of antwoord er niet bij staan neem dan contact op.

Neem contact op

Een arrangeur bewerkt een bestaand stuk of een compositie voor een orkest, band of koor. De bewerking heet een arrangement. Als arrangeur pas je harmonieleer, orkestratie en instrumentatie toe om tot een mooi geheel te komen.

Een arrangement is een bewerking van een bestaand stuk of compositie. De arrangeur maakt een nieuwe bewerking en maakt hierin aanpassingen. Je moet hierbij denken aan de toonsoort, een nieuwe instrumentatie of wijziging van het ritme.

Een arrangement is een bewerking van een bestaand stuk, de compositie. De componist bedenkt en schrijft nieuwe muziek, dat heet componeren.

Je kan arrangeren helemaal zelf aanleren. Probeer maar eens een bekend stuk uit te schrijven in notenbeeld en verdeel dat over verschillende instrumenten. Arrangeren is een heel creatieve manier van nadenken over muziek. Harmonieleer en instrumentatie zijn wel voorwaarden voor het goed arrangeren.

Meer weten over bladmuziek?

Vertel me meer over bladmuziek

Als je op zoek bent naar een maatwerk arrangement of je wilt een muziekstuk bestellen neem dan contact op. Ik schrijf voornamelijk voor dweilorkest, harmonie, fanfare en marchingband.

In contact komen
Cees-met-orkest-in-Wisseloord-opname