Dirigent en bandleider

Als dirigent en bandleider ben ik verantwoordelijk voor de muzikaliteit van het orkest. Mijn werk doe ik bij harmonie, fanfare, bigbands en dweilorkesten.

Cees_repetitiedag

Dirigent en bandleider

Als dirigent en bandleider leid ik verschillende orkesten en bands. Door mijn brede muzieksmaak kun je mij vinden in zowel de wereld van harmonie en fanfare als in die van bigbands en dweilorkesten.

Een leven in de muziek: mijn reis als dirigent

Toen ik twaalf was, had ik mijn eerste kennismaking met een orkest: The Glenn Miller Orchestra, een harmonie uit Amerika die goodwill concerten gaf vanwege de aanwezigheid van vliegbasis Soesterberg. Ik was meteen verkocht en wist dat ik ook in een orkest wilde spelen. Op zestienjarige leeftijd kreeg ik de kans om voor het eerst een repetitie te leiden van een orkest. Vanaf dat moment wist ik dat ik vaker op de bok zou willen staan. Na mijn diensttijd als muzikant ging ik me hierin verdiepen. Mijn eerste lessen in directie nam ik bij Bauke Schut (1958 – 2020) in Alkmaar. Vervolgens studeerde ik bij Gerrit Fokkema aan het Hilversums Conservatorium, waar ik me specialiseerde in de HaFaBra-directie-opleiding voor dirigenten die willen werken met harmonie, fanfare of brassbands. Later heb ik nog les gehad van Gert Jansen (1952 – 2019) en Tijmen Botma aan het Artez Conservatorium in Zwolle.

Mijn werkwijze als dirigent: het beste uit het orkest halen

Muziek is een constante rode draad in mijn leven. Als dirigent is het mijn doel om jouw orkest, band of ensemble te leiden en het beste uit de muzikanten te halen, ongeacht hun niveau. Samen vormen we één sound en elke muzikant draagt daar zijn of haar steentje aan bij. Rondom het orkest staat een team van mensen die het muziek maken ondersteunen, zoals geluidstechnici, management en zelfs ouders of partners.

Voor mij is gedrevenheid de sleutel tot een succesvolle samenwerking. Ik breng mijn enthousiasme graag over op de muzikanten en het publiek. Samen met het orkest ga ik graag uitdagingen aan en geef ik unieke optredens op bijzondere locaties.

Als bandleider werk ik graag samen met harmonieën, fanfares of amusementsorkesten. Ik leid ook graag een bigband. Naast het muzikaal leiden van het orkest of de band, beschik ik over organisatorisch vermogen om optredens en evenementen van begin tot eind te regisseren.

Workshops voor orkesten en bands: samen muziek maken en leren

Met grote regelmaat verzorg ik workshops voor orkesten en bands. Deze workshops variëren van een dagdeel tot een hele zaterdag. Voor het orkest of de band is het vaak verfrissend om te repeteren met een andere dirigent en om andere muzikale opvattingen te verkennen. Het samenbrengen van verschillende ideeën is zeer waardevol voor het ontwikkelen van nieuwe vaardigheden.

Tijdens de workshops staat het samen muziek maken en leren centraal. We werken aan nieuwe stukken of focussen op specifieke aspecten van de muziek, zoals timing, dynamiek en ritme. Door het bieden van nieuwe inzichten en technieken, kan de band of het orkest zich verder ontwikkelen en groeien.

Voor meer informatie over de workshops, verwijs ik je graag door naar de pagina met workshops.

Artikelen over Dirigent en bandleider

 • Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.

 • Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.

 • Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.

 • Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!

 • Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.

 • Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.

Meest gestelde vragen

Je vindt hier de meest gestelde vragen over de dienst Dirigent en bandleider. Mocht je vraag of antwoord er niet bij staan neem dan contact op.

Neem contact op

Een dirigent heeft de muzikale leiding over een orkest, koor of andere musicerend gezelschap. De dirigent is muzikaal eindverantwoordelijk hoe het orkest of koor klinkt. Door te repeteren zorgt de dirigent ervoor dat iedereen de goede noten speelt maar ook dezelfde interpretatie heeft van een bepaalde muziekstijl.

Je kunt dirigeren op verschillende manieren leren. Als eerste dien je over natuurlijk leiderschap te bezitten. De dirigent geeft immers leiding aan een grote groep mensen die allemaal hun eigen rol hebben. Er zijn verschillende soorten cursussen bij particulieren op op de muziekschool. Wil je nog beter worden dan kan je een studie aan het conservatorium volgen.

Het salaris van een dirigent loopt heel erg uitéén. Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen een koordirigent of een orkestdirigent. Ook het niveau van het muziekgezelschap kan verschil maken in de verdiensten van een dirigent.

Een dirigent gebruikt een stokje, ook wel baton genoemd, om duidelijk zijn muzikale aanwijzingen te kunnen geven. Deze moet zichtbaar zijn, ook als je achter in het orkest zit. Niet iedere dirigent gebruikt een stokje. Met de beweging van de hand kan ook veel expressiviteit worden uitgestraald.

Kom in contact

Afspraak maken

Wil je meer weten over Cees als dirigent? Leuk! Ik vertel graag meer over mijn bevlogenheid als dirigent of over de projecten die ik met andere heb gedaan. Je kan bellen of even een berich sturen.

Ik wil meer weten
cees-coenen-dirigent