Dirigent en bandleider

Ik ben dirigent en bandleider van verschillende orkesten en bands. Door mijn brede muzieksmaak vind je me in zowel de harmonie en fanfare als in de bigband en dweilorkerstenwereld.

Hoe word je dirigent

Mijn eerste ervaring met een orkest was The Glenn Miller orchestra, een harmonie uit Amerika die vanwege vliegbasis Soesterberg goodwill concerten kwam geven. Ik was 12 en wist direct: dit wil ik ook! Toen ik 16 was, mocht ik voor het eerst een repetitie begeleiden van een orkest. Vanaf dat moment wist ik dat ‘het op de bok staan’ vaker ging gebeuren. Na mijn diensttijd als muzikant ging ik mij hierin verdiepen. De eerste lessen directie waren bij Bauke Schut (1958 – 2020) in Alkmaar. Na mijn diensttijd als muzikant ben ik gaan studeren bij Gerrit Fokkema aan het Hilversums Conservatorium. De studie HaFaBra directie is de opleiding voor dirigenten die willen werken met harmonie, fanfare of brassbands. Later heb ik nog les gehad van Gert Jansen (1952 – 2019) en Tijmen Botma aan het Artez Conservatorium in Zwolle.

Hoe werk ik als leider

Muziek loopt als een rode draad door mijn leven. In mijn rol als dirigent neem ik jouw orkest, band of ensemble mee en probeer het beste uit de muzikanten te halen ongeacht het niveau. Samen moeten we één sound vormen en daarin draagt iedere muzikant zijn steentje bij. Daaromheen staat altijd een team mensen die het muziek maken ondersteunen, denk aan geluidstechnici, management maar ook ouders of partners.

Gedrevenheid is de sleutel voor de samenwerking. Mijn enthousiasme breng ik graag over op de muzikanten en op het publiek. Samen met het orkest ga ik graag de uitdaging aan om unieke optredens te doen op bijzondere locaties.

Als bandleider werk ik graag samen harmonie, fanfare of amusementsorkest. Ook het leiden van een bigband doe ik graag.

Naast het muzikaal leiden van het orkest of band beschik ik over organisatorisch vermogen om optredens en evenementen van begin tot eind te kunnen regiseren.

Workshops

Met regelmaat verzorg ik workshops voor orkest of band. Meestal is dit een dagdeel, soms een hele zaterdag. Voor het orkest is het fijn om eens te repeteren met een andere dirigent. Muziek bestaat uit meerdere opvattingen en het combineren daarvan is zeer waardevol. Lees meer informatie op de pagina workshops.

Artikelen over Dirigent en bandleider

Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.

Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!

Een leven lang muziek maken

In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.

Meest gestelde vragen

Je vindt hier de meest gestelde vragen over de dienst Dirigent en bandleider. Mocht je vraag of antwoord er niet bij staan neem dan contact op.
Neem contact op

Een dirigent heeft de muzikale leiding over een orkest, koor of andere musicerend gezelschap. De dirigent is muzikaal eindverantwoordelijk hoe het orkest of koor klinkt. Door te repeteren zorgt de dirigent ervoor dat iedereen de goede noten speelt maar ook dezelfde interpretatie heeft van een bepaalde muziekstijl.

Je kunt dirigeren op verschillende manieren leren. Als eerste dien je over natuurlijk leiderschap te bezitten. De dirigent geeft immers leiding aan een grote groep mensen die allemaal hun eigen rol hebben. Er zijn verschillende soorten cursussen bij particulieren op op de muziekschool. Wil je nog beter worden dan kan je een studie aan het conservatorium volgen.

Het salaris van een dirigent loopt heel erg uitéén. Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen een koordirigent of een orkestdirigent. Ook het niveau van het muziekgezelschap kan verschil maken in de verdiensten van een dirigent.

Een dirigent gebruikt een stokje, ook wel baton genoemd, om duidelijk zijn muzikale aanwijzingen te kunnen geven. Deze moet zichtbaar zijn, ook als je achter in het orkest zit. Niet iedere dirigent gebruikt een stokje. Met de beweging van de hand kan ook veel expressiviteit worden uitgestraald.

Kom in contact

Afspraak maken

Wil je meer weten over Cees als dirigent? Leuk! Ik vertel graag meer over mijn bevlogenheid als dirigent of over de projecten die ik met andere heb gedaan. Je kan bellen of even een berich sturen.

Ik wil meer weten
cees-coenen-dirigent