donker licht

Dirigent en bandleider

Met energie en gedrevenheid motiveer ik muzikanten en gaan we samen muzikale uitdagingen aan.

Cees Coenen Artistiek Leider

Als dirigent en bandleider sta ik graag voor verschillende soorten muziekgezelschappen, van harmonie en fanfare tot bigband en bands. Met gedrevenheid en enthousiasme werk ik samen met muzikanten aan diverse muziekstijlen.

Hoe werk ik

Als dirigent is het mijn doel om jouw orkest, band of ensemble te leiden en het beste uit de muzikanten te halen, ongeacht hun niveau. Dat doe ik door ze te motiveren met mijn energie en enthousiasme. Samen vormen we één sound en elke muzikant draagt daar zijn of haar steentje aan bij. Ik vind het belangrijk dat iedere muzikant dat ook echt zo voelt en daardoor gemotiveerd is om het beste te laten horen.

Gedrevenheid is voor mij de sleutel tot een succesvolle samenwerking. Ik breng mijn enthousiasme over op de muzikanten en het publiek. Samen met het orkest ga ik graag uitdagingen aan en geef ik unieke optredens op bijzondere locaties.

Lees ook mijn blog over mijn rol als dirigent en artistiek leider van het Project Orkest met 75 musici, een combo, koor en artiesten. Klik op TOP 2000 in een uitverkocht AFAS in Leusden.

Naast het muzikaal leiden van het orkest of de band, beschik ik over organisatorisch vermogen om optredens en evenementen van begin tot eind te produceren en regisseren. Lees hierover meer op mijn pagina’s over creatief producent en artistiek leider.

Ik geef ook workshops aan orkesten en bands. Voor het orkest of de band is het vaak verfrissend om te repeteren met een andere dirigent en om andere muzikale opvattingen te verkennen. Tijdens de workshops werken we aan nieuwe stukken of focussen we op specifieke aspecten van de muziek, zoals timing, dynamiek en ritme. Lees meer over mijn muzikale workshops.

  • TOP2000

    Dirigent en artistiek leider Project Orkest

    75 orkestleden, een combo, een koor, backings en artiesten

    Project Orkest Afas Une Belle Histoire
  • SHOW #NU

    Fanfare de Harmonie Claudia de Breij

    Dirigent en bandleider orkest in Wisseloord Studio’s Hilversum

    Cees Met Orkest In Wisseloord
  • Bandleider Warboel

    Bandleider van theatershow in Amphion Doetinchem.

    Cees Coenen Dirigent

Een leven in de muziek: mijn reis als dirigent

Muziek is een constante rode draad in mijn leven. Toen ik twaalf was, had ik mijn eerste kennismaking met een orkest: The Glenn Miller Orchestra, een harmonie uit Amerika die goodwill concerten gaf vanwege de aanwezigheid van vliegbasis Soesterberg. Ik was meteen verkocht en wist dat ik ook in een orkest wilde spelen. Op zestienjarige leeftijd kreeg ik de kans om voor het eerst een repetitie te leiden van een orkest. Vanaf dat moment wist ik dat ik vaker op de bok zou staan.

Wat kan ik betekenen voor je orkest?

Samenwerken voor een korte of langere periode? Neem contact op. Ik vertel je waar ik voor sta en hoe ik werk.

Na mijn diensttijd als muzikant ging ik me hierin verdiepen. Mijn eerste lessen in directie nam ik bij Bauke Schut (1958 – 2020) in Alkmaar. Vervolgens studeerde ik bij Gerrit Fokkema aan het Hilversums Conservatorium, waar ik me specialiseerde in de HaFaBra-directie-opleiding voor dirigenten die willen werken met harmonie, fanfare of brassbands. Later heb ik les gehad van Gert Jansen (1952 – 2019) en Tijmen Botma aan het Artez Conservatorium in Zwolle.

Foto boven: projectorkest in Wisseloord Studio’s met Claudia de Breij

Hoogtepunten waar ik trots op ben

Het is te veel om op te noemen maar er zijn momenten waarvan ik denk “dat was fijn!”.

Girl met Anouk bij Rob Stenders

Rob Stenders belt: “Cees, kan je morgenochtend een band meenemen en een arrangement van Girl (Anouk)? Ze komt in de studio en ik wil een grap uithalen”. En zo geschiedde! Mijn uitgeverij was geboren. Lees het het hele verhaal in de blog ‘Girl, Anouk en opblaaspop‘.

Foto boven: Anouk en Cees tijdens live radioshow

Fanfare de Harmonie met Claudia de Breij

Na het schrijven van het arrangement ‘Voor de Harmonie’, het slot-spektakel-stuk van Claudia’s show #NU kwam de vraag om een orkest samen te stellen voor de studio-opname in ‘the famous Wisseloord’ studio. Dat ga ik doen! Een mooie dag in ‘s werelds meest legendarische opnamelocatie lees je hier.

Project Orkest in AFAS 2023

Kan je een project-orkest neerzetten in augustus 2023 en op 22 december op een uitverkocht podium staan in het AFAS Theater in Leusden? Ja dat kan! Lees mijn blog TOP 2000 in een uitverkocht AFAS in Leusden.

Foto boven: productie TOP 2000 Project Orkest voor AFAS TOP2000

Meest gestelde vragen

Wil je nog meer weten over mijn vakgebied als dirigent? Ik praat er graag over dus neem gewoon contact op.

contact
  • Waarom gebruikt een dirigent een stokje?

    Een dirigent gebruikt een stokje, ook wel baton genoemd, om duidelijk zijn muzikale aanwijzingen te kunnen geven. Deze moet zichtbaar zijn, ook als je achter in het orkest zit. Niet iedere dirigent gebruikt een stokje. Met de beweging van de hand kan ook veel expressiviteit worden uitgestraald.

  • Wat verdient een dirigent?

    Het salaris van een dirigent loopt heel erg uitéén. Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen een koordirigent of een orkestdirigent. Ook het niveau van het muziekgezelschap kan verschil maken in de verdiensten van een dirigent.

  • Hoe leer je dirigeren?

    Je kunt dirigeren op verschillende manieren leren. Als eerste dien je over natuurlijk leiderschap te bezitten. De dirigent geeft immers leiding aan een grote groep mensen die allemaal hun eigen rol hebben. Er zijn verschillende soorten cursussen bij particulieren op op de muziekschool. Wil je nog beter worden dan kan je een studie aan het conservatorium volgen.

  • Wat doet een dirigent?

    Een dirigent heeft de muzikale leiding over een orkest, koor of andere musicerend gezelschap. De dirigent is muzikaal eindverantwoordelijk hoe het orkest of koor klinkt. Door te repeteren zorgt de dirigent ervoor dat iedereen de goede noten speelt maar ook dezelfde interpretatie heeft van een bepaalde muziekstijl.

24 seconden 

Dirigent, creatief, artistiek en digital content: IK ben Cees