donker licht

Dorico, notatiesoftware voor bladmuziek

Ik verzorg individuele trainingen of in groepsverband voor nieuwe of bestaande gebruikers in het muzieknotatie programma Dorico. Online of op locatie.

Ben je een Finale of Sibelius gebruiker die de overstap wilt maken naar Dorico? Ik geef trainingen in het gebruik van het programma. Leer met het programma werken door je arrangement of compositie in te voeren onder begeleiding. Geen zoektocht door alle uitgebreide mogelijkheden maar direct bezig zijn met je muziek. Er zijn basis-trainingen en een training voor gevorderden. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen blaas- of koormuziek.

Trainingen individueel of in groepsverband

De trainingen kunnen individueel gehouden worden of in groepsverband.

Individueel

Wil je leren werken met Dorico dan kan ik je de basistraining Dorico adviseren. In een sessie van 1 tot 1.5 uur vertel ik over de gedachten en werkwijze van Dorico en gaan we samen een partituur of partij invoeren. Dit kan prima op afstand met behulp van Zoom. Maar ook op locatie is het mogelijk om de training te volgen.

Groepsverband

Voor onderwijsinstellingen, uitgeverijen of andere andere groepen musici verzorg ik workshops Dorico op locatie. Afhankelijk van de groepsgrootte duurt de training een dagdeel waarin ik de groep meeneem in de werking van Dorico. Er wordt uitvoerig stilgestaan bij de workflow van setup tot productie. Een voorbeeld van een groepstraining is de workshop Dorico aan het Muziekpakhuis in Amsterdam.

Meer informatie aanvragen

Wil je meer informatie over de mogelijkheden voor een training Dorico neem dan contact op. 

Mijn geschiedenis met muzieknotatie

Door mijn grote interesse in digitale techniek werk ik al vanaf 1991 met muzieksoftware op de Atari VST en de Commodore 64. In 1993 kwam dit in een stroomversnelling door mijn toelating aan het conservatorium en de release van Emagic Notator Logic. In hetzelfde jaar kwam Finale 3.0 op de markt waar ik direct mee ging werken. Vanwege mijn technische achtergrond ben ik betrokken als beta-gebruiker waarmee ik het programma kon helpen testen voor live-productie.

Met de groei van het programma en het aanbod van online bladmuziek vond ik Finale steeds gebruikersonvriendelijk worden. Het aanbouwen van nieuwe mogelijkheden, wisseling van eigenaren en oude techniek werd de software een ‘kind met een waterhoofd’.

Domme stap van Sibelius

Het moederbedrijf van Sibelius, Avid, besloot niet verder te willen met muzieknotatie-software. Het vaste ontwikkelteam onder leiding van Daniel Spreadbury werd ontslagen. Steinberg, het bedrijf achter o.a. Cubase, zag zijn kans om een dominante speler te worden: het team kreeg drie jaar de tijd om een nieuw product van de grond af aan op te bouwen. In oktober 2016 zag Dorico 1.0 het levenslicht.

Overstap van Finale naar Dorico

Vanaf oktober 2016, de release datum van Dorico 1.0 ben ik overgestapt op deze krachtige notatie software. Het was een overgangsperiode waarin er nog weinig kon. Door mijn achtergrond als ontwikkelaar had ik al snel door dat het product snel zou doorontwikkelen.

In juni 2017 heb ik samen met John Barron een voorlichtingsavond gegeven op het Tilburgs Conservatorium en sindsdien onderdeel van het beta-programma.

Trainingen met Jasper Staps

Samen met Jasper heb ik in 2020 de eerste online trainingen verzorgt voor een grote groep professionele arrangeurs en dirigenten. Het contact met Jasper, arrangeur voor o.a. het Metropole Orkest en dirigent bij de Koninklijke Luchtmacht, is ontstaan tijdens de COVID-19 periode waarin veel muzikanten thuis zaten. Jasper vroeg mij voor wat uitleg en snel kwamen samen op het idee om de COVID-19 periode te gebruiken om andere muzikanten te trainen in de overstap naar Dorico.