Gebruik van ZOOM met een orkest

ZOOM is enorm populair geworden. Maar kan je ook samen musiceren met ZOOM? Of kan je het beter op een andere manier inzetten?

ZOOM is in korte tijd enorm populair geworden onder muzikanten. Het is vooral komen overwaaien uit de korenwereld waar Professor Jim Daus Hjernøe een aantal video’s heeft gedeeld over het gebruik. In deze filmpjes laat hij zien hoe je ZOOM kan gebruiken om samen te musiceren. Kanttekening: alle muzikanten maken gebruik van professionele audio-interfaces en microfoons.

Bekijk de filmpjes op zijn YouTube kanaal.

Eenvoudige setup​

Het gebruik van ZOOM is gratis. Met deze gratis versie kan je maximaal 40 minuten ZOOM-en. Wil je langer dan 40 minuten ZOOM-en dan start je de sessie opnieuw op. Uiteraard kan je ook voor een betaald ZOOM abonnement gaan. Je kan dan onbeperkt ZOOM-en en bijvoorbeeld meer deelnemers uitnodigen.

Benodigdheden ZOOM-sessie

 • ZOOM op je laptop, tablet of telefoon
 • een koptelefoon of een set oortjes
 • een goede internetverbinding
 • creativiteit

Als ‘host’ (organisator) nodig je je deelnemers uit via een e-mail of je deelt de link van de sessie in een WhatsApp groep. Ga je direct met een grote groep mensen aan het werk dan is het verstandig om een co-host in te schakelen. Een co-host is iemand die je assisteert tijdens de ZOOM-sessie maar die je ook kan inzetten om deelnemers te helpen bij het inloggen. Er zijn altijd wel deelnemers die niet direct begrijpen hoe je het geluid aan of uit moet zetten. Je co-host kan hier goed bij helpen.

Verbeterde setup​

Het is absoluut aan te raden om te investeren in een goede audio-interface (geluidskaart). Niet alleen voor het gebruik van ZOOM maar ook voor andere softwareprogramma’s waarbij je muziek afspeelt of opneemt, is een goede geluidskaart een must. Je laptop of computer stuurt het digitale signaal naar de audio-interface die het daarna omzet naar een goede geluidskwaliteit.

Zorg bij de keuze van een geluidskaart voor een zo laag mogelijke latency. Latency is de vertraging tussen de signalen waardoor soms een soort ‘echo’ kan ontstaan. Daarnaast is het raadzaam goed na te denken over het aantal in- en uitgangen op de audio-interface : wil je meerdere microfoons aansluiten, wil je een digitale piano aansluiten etc. Zelf werk ik met de merken MOTU, Audient en Apogee. Dit zijn high-end interfaces maar ik ben er ontzettend blij mee.

Instellingen om het geluid te verbeteren​

Hoe mooi ZOOM ook is, je bent afhankelijk van de hardware van alle deelnemers. Hierdoor is het bijna onmogelijk om met je amateur-orkest live te musiceren met ZOOM. Er zijn wel een aantal opties die je makkelijk kunt instellen om het geluid te verbeteren:

 • zorg voor een goede, liefst bekabelde, internetverbinding
 • geen achtergrond geluid in dezelfde ruimte
 • activeer de optie ‘Show in meeting option to “Enable Original Sound” from microphone (preferences – audio – advanced)

Met de laatste optie ‘enable original sound’ kan je het originele geluid gebruiken zonder dat ZOOM er iets mee doet. Omdat ZOOM van oorsprong een vergader-tool is drukt het de microfoon weg op het moment dat je niet praat of gaat het juist achtergrond geluid versterken. Dit is voor muzikanten niet gewenst.

In onderstaande video’s geeft Jim Daus uitleg met een aantal muzikanten hoe zij hun geluidskwaliteit hebben verbeterd. Ook voor tablet- en smartphone gebruikers is het sinds de update begin april mogelijk om “Enable Original Sound” toe te passen.

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

Trainingen

Trainingen op het gebied van online musiceren en samenwerken binnen het orkest.

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Overstap van Finale naar Dorico

  Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!
  Dorico

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Muzikaal buiten de lijnen kleuren

  Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.
  muzikaal-buiten-de-lijnen-kleuren

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

  Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?
  cees-coenen-en-stotteren

  Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.
  ipad-pro

  Training de basis van Dorico

  Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.
  Dorico-training-22-september

  Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!
  corinacrisis-in-muziek

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts