donker licht

Gebruik van ZOOM met een orkest

ZOOM is enorm populair geworden. Maar kan je ook samen musiceren met ZOOM? Of kan je het beter op een andere manier inzetten?

ZOOM is in korte tijd enorm populair geworden onder muzikanten. Het is vooral komen overwaaien uit de korenwereld waar Professor Jim Daus Hjernøe een aantal video’s heeft gedeeld over het gebruik. In deze filmpjes laat hij zien hoe je ZOOM kan gebruiken om samen te musiceren. Kanttekening: alle muzikanten maken gebruik van professionele audio-interfaces en microfoons.

Bekijk de filmpjes op zijn YouTube kanaal.

Eenvoudige setup​

Het gebruik van ZOOM is gratis. Met deze gratis versie kan je maximaal 40 minuten ZOOM-en. Wil je langer dan 40 minuten ZOOM-en dan start je de sessie opnieuw op. Uiteraard kan je ook voor een betaald ZOOM abonnement gaan. Je kan dan onbeperkt ZOOM-en en bijvoorbeeld meer deelnemers uitnodigen.

Benodigdheden ZOOM-sessie

  • ZOOM op je laptop, tablet of telefoon
  • een koptelefoon of een set oortjes
  • een goede internetverbinding
  • creativiteit

Als ‘host’ (organisator) nodig je je deelnemers uit via een e-mail of je deelt de link van de sessie in een WhatsApp groep. Ga je direct met een grote groep mensen aan het werk dan is het verstandig om een co-host in te schakelen. Een co-host is iemand die je assisteert tijdens de ZOOM-sessie maar die je ook kan inzetten om deelnemers te helpen bij het inloggen. Er zijn altijd wel deelnemers die niet direct begrijpen hoe je het geluid aan of uit moet zetten. Je co-host kan hier goed bij helpen.

Verbeterde setup​

Het is absoluut aan te raden om te investeren in een goede audio-interface (geluidskaart). Niet alleen voor het gebruik van ZOOM maar ook voor andere softwareprogramma’s waarbij je muziek afspeelt of opneemt, is een goede geluidskaart een must. Je laptop of computer stuurt het digitale signaal naar de audio-interface die het daarna omzet naar een goede geluidskwaliteit.

Zorg bij de keuze van een geluidskaart voor een zo laag mogelijke latency. Latency is de vertraging tussen de signalen waardoor soms een soort ‘echo’ kan ontstaan. Daarnaast is het raadzaam goed na te denken over het aantal in- en uitgangen op de audio-interface : wil je meerdere microfoons aansluiten, wil je een digitale piano aansluiten etc. Zelf werk ik met de merken MOTU, Audient en Apogee. Dit zijn high-end interfaces maar ik ben er ontzettend blij mee.

Instellingen om het geluid te verbeteren​

Hoe mooi ZOOM ook is, je bent afhankelijk van de hardware van alle deelnemers. Hierdoor is het bijna onmogelijk om met je amateur-orkest live te musiceren met ZOOM. Er zijn wel een aantal opties die je makkelijk kunt instellen om het geluid te verbeteren:

  • zorg voor een goede, liefst bekabelde, internetverbinding
  • geen achtergrond geluid in dezelfde ruimte
  • activeer de optie ‘Show in meeting option to “Enable Original Sound” from microphone (preferences – audio – advanced)

Met de laatste optie ‘enable original sound’ kan je het originele geluid gebruiken zonder dat ZOOM er iets mee doet. Omdat ZOOM van oorsprong een vergader-tool is drukt het de microfoon weg op het moment dat je niet praat of gaat het juist achtergrond geluid versterken. Dit is voor muzikanten niet gewenst.

In onderstaande video’s geeft Jim Daus uitleg met een aantal muzikanten hoe zij hun geluidskwaliteit hebben verbeterd. Ook voor tablet- en smartphone gebruikers is het sinds de update begin april mogelijk om “Enable Original Sound” toe te passen.

Cees Coenen

Ik ben Cees, een ondernemer gedreven door creatieve energie. Met mijn kennis, scherpe visie en organisatorische vaardigheden breng ik mensen verder: muzikanten en ondernemers. Digitaal en op het podium. En het liefste combineer ik die twee werelden. Ik ben digitaal creatief. Of creatief digitaal. Ik ben Cees.

Cees Coenen Foto

Andere blogs

Meer blogs...