Maak een meespeelvideo voor je thuisrepetitie

In deze tutorial laat ik zien hoe je zelf een meespeelvideo of click-track kunt maken.

Afgelopen week heb ik een aantal video’s gepubliceerd van de thuis-repetitie sessie’s. Op deze pagina vind je een uitleg over de meespeelvideo’s die muzikanten kunnen gebruiken naast hun eigen partij. Vanuit de YouTube video kunnen ze doorklikken op repetitie-letters of horen en zien wat andere muzikanten spelen. Hierdoor kunnen leden van je orkest, band of koor toch blijven oefenen. Je kan deze thuis-repetitie’s ook uitbreiden door een leuke ‘split-screen’ video te maken.

Deel één: maken van een click-track of meespeelvideo​

In deze video geeft ik een uitleg hoe ik orkesten thuis aan het repeteren heb gekregen met het maken van een ‘click-track’ of meespeelvideo. Eerst met mijn eigen orkesten maar daarna ook met andere orkesten.

Een click-track of meespeelvideo is een opname waarin je op je linkeroor een metronoom hoort en op je rechteroor een opname van het muziekstuk dat je gaat meespelen. Op de click-track wordt afgeteld en tijdens het meespelen hoor je aanwijzingen. Zo’n click-track kan ik ook maken van arrangementen van andere uitgevers.

Deel twee: maken van een ‘splitscreen’ video​

Na de audiomix is nu de video-montage aan de beurt. Dit doe ik met Final Cut Pro X en ook hiervoor geldt weer dat de click-track de basis is om alle video’s te synchroniseren.

Ik kan in Final Cut Pro X ook alle audio’s mixen, maar dit doe ik liever in een ander programma zodat het behapbaar wordt. De video’s zijn op verschillende plekken opgenomen. Het leukste is om nu te spelen met deze verschillen. Hier komt creativiteit om de hoek kijken.

Deel drie: nu is de beurt aan jullie​

In deze laatste video geef ik uitleg hoe je het beste thuis een video kan opnemen. Tips over het gebruik van je smartphone, hoe je moet gaat staan en waar je de muziek kan vinden worden besproken.

Voorbeelden van split-screen video’s​

Je kan voorbeelden van mijn split-screen video’s vinden op de pagina ‘voorbeelden van thuis-repetities‘.

Meespeelvideo van andere composities of arrangementen?​

Het is ook mogelijk om meespeelvideo’s te maken van composities en arrangementen van andere uitgevers. Heb je hier vragen over vul dan onderstaand formulier in of stuur een e-mail naar het e-mailadres op de contactpagina.

Meespeelvideo’s op YouTube ​

OpYouTube heb ik een playlist gemaakt van alle meespeelvideo’s. De lijst groeit steeds verder. Hieronder zie je een video uit deze playlist. Je kan rechtsboven de video op een ‘hamburger-icoon’ (streepjes) klikken en zo zie je de andere video’s.

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

Audio en video montage

Wil je een video laten maken waarin muzikanten of bandleden met elkaar samenspelen? Bekijk de mogelijkheden

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Overstap van Finale naar Dorico

  Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!
  Dorico

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Muzikaal buiten de lijnen kleuren

  Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.
  muzikaal-buiten-de-lijnen-kleuren

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

  Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?
  cees-coenen-en-stotteren

  Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.
  ipad-pro

  Training de basis van Dorico

  Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.
  Dorico-training-22-september

  Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!
  corinacrisis-in-muziek

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts