corinacrisis-in-muziek

Maak een meespeelvideo voor je thuisrepetitie

Afgelopen week heb ik een aantal video’s gepubliceerd van de thuis-repetitie sessie’s. Op deze pagina vind je een uitleg over de meespeelvideo’s die muzikanten kunnen gebruiken naast hun eigen partij. Vanuit de YouTube video kunnen ze doorklikken op repetitie-letters of horen en zien wat andere muzikanten spelen. Hierdoor kunnen leden van je orkest, band of koor toch blijven oefenen. Je kan deze thuis-repetitie’s ook uitbreiden door een leuke ‘split-screen’ video te maken.

Deel één: maken van een click-track of meespeelvideo​

In deze video geeft ik een uitleg hoe ik orkesten thuis aan het repeteren heb gekregen met het maken van een ‘click-track’ of meespeelvideo. Eerst met mijn eigen orkesten maar daarna ook met andere orkesten.

Een click-track of meespeelvideo is een opname waarin je op je linkeroor een metronoom hoort en op je rechteroor een opname van het muziekstuk dat je gaat meespelen. Op de click-track wordt afgeteld en tijdens het meespelen hoor je aanwijzingen. Zo’n click-track kan ik ook maken van arrangementen van andere uitgevers.

Deel twee: maken van een ‘splitscreen’ video​

Na de audiomix is nu de video-montage aan de beurt. Dit doe ik met Final Cut Pro X en ook hiervoor geldt weer dat de click-track de basis is om alle video’s te synchroniseren.

Ik kan in Final Cut Pro X ook alle audio’s mixen, maar dit doe ik liever in een ander programma zodat het behapbaar wordt. De video’s zijn op verschillende plekken opgenomen. Het leukste is om nu te spelen met deze verschillen. Hier komt creativiteit om de hoek kijken.

Deel drie: nu is de beurt aan jullie​

In deze laatste video geef ik uitleg hoe je het beste thuis een video kan opnemen. Tips over het gebruik van je smartphone, hoe je moet gaat staan en waar je de muziek kan vinden worden besproken.

Voorbeelden van split-screen video’s​

Je kan voorbeelden van mijn split-screen video’s vinden op de pagina ‘voorbeelden van thuis-repetities‘.

Meespeelvideo van andere composities of arrangementen?​

Het is ook mogelijk om meespeelvideo’s te maken van composities en arrangementen van andere uitgevers. Heb je hier vragen over vul dan onderstaand formulier in of stuur een e-mail naar het e-mailadres op de contactpagina.

Meespeelvideo’s op YouTube ​

OpYouTube heb ik een playlist gemaakt van alle meespeelvideo’s. De lijst groeit steeds verder. Hieronder zie je een video uit deze playlist. Je kan rechtsboven de video op een ‘hamburger-icoon’ (streepjes) klikken en zo zie je de andere video’s.

Wat kan ik voor je betekenen?

Audio en video montage

Wil je een video laten maken waarin muzikanten of bandleden met elkaar samenspelen? Bekijk de mogelijkheden

Hou me op de hoogte!


Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

cees-coenen-dirigent