thuis repetitie

Hoe kan je muziekvereniging overleven tijdens de corona crisis?

Inmiddels zijn we een jaar verder. Het verenigingsleven ligt nog steeds stil en veel muzikanten zijn ZOOM-moe. Begrijpelijk! Veel ‘professionals’ worstelen met wat ze moeten doen. Besturen weten niet goed hoe ze hun dirigenten en instructeurs kunnen motiveren. Toch kan je veel doen! Start met de thuis repetitie. Op deze pagina staan mijn ’10 tips voor dirigenten en besturen’ om samen met elkaar aan het werk te gaan.

Het ontstaan van Leusden in een video

Dit jaar zou één van mijn orkesten een project doen over het ontstaan van Leusden, maar we hadden er een hard hoofd in. Ik heb dit omgezet in energie en besloten om een ‘teaser’ te maken voor het project. Een ‘meespeel – video – film’ : muzikanten nemen eerste hun partij op vanuit huis. Daarna ben ik gestart met het maken van video-opnames per muzikant op dertig unieke locaties in Leusden, één voor één. Het resultaat van deze opname-dag is 30 muzikanten die als jonge honden zo blij waren om weer iets te kunnen doen. Het resultaat kan je zien in onderstaande video:

Wil je meer weten over het opzetten van dit soort projecten, het motiveren van je professionals of mij inhuren voor een project? Neem dan contact op via de contact-pagina .

Mijn 10 tips voor besturen en dirigenten van muziekverenigingen

Ik ben met veel artikelen en ideeën in het nieuws geweest om ervoor te zorgen dat er ‘een nieuwe manier’ van samen muziek maken ontstaat. Je vindt hieronder een opsomming van deze ideeën in ’10 tips voor besturen en dirigenten’.

Tip 1: Binding houden met je leden

Zorg dat je je muzikanten bij elkaar houdt. Buiten het muziek maken om is het sociale vlak een groot goed van muziekverenigingen. In deze tijd is het soms lastig alle muzikanten te laten wennen aan een andere manier van repeteren, maar het is noodzakelijk en daarnaast erg leuk. Niet iedereen zal in het begin enthousiast zijn, maar laat zien dat je je graag inzet voor je vereniging.

Tip 2: ZOOM sessie

Inmiddels zijn ze niet meer weg te denken: de ZOOM sessies. Zoomen is een leuke manier om op je vaste repetitie-avond bij elkaar te komen. Al je leden komen via de webcam online en kunnen met elkaar praten. In het begin is het wat wennen, maar hoe vaker je het doet hoe leuker en leerzamer het wordt. ZOOM is overgewaaid uit de korenwereld waar het veel gebruikt wordt. Vanwege de vertragingen is het onmogelijk om met ZOOM samen muziek maken in onze HAFABRA sector. Je kunt het wel gebruiken om elkaar bij te praten en om uitleg te geven over thuisrepetities. Over de installatie en het gebruik van ZOOM heb ik een los artikel geschreven. Je kan het artikel vinden op de pagina https://ceescoenen.stoerecoentjes.nl/gebruik-van-zoom-met-een-orkest/

Tip 3: Wat doe ik tijdens een ZOOM sessie

Je kunt je verenigingen meenemen in muzikale oefeningen. Maar voordat je daar mee begint maak je eerst een kort rondje hoe het met de leden gaat. Je kunt in ZOOM de microfoon van iedereen ‘uitzetten’ en alleen de persoon aan het woord laten die iets gaat vertellen. Dit is de oh-zo belangrijke pauze op een repetitie-avond. Na het rondje leg je als dirigent of bestuurder uit wat het doel van deze ZOOM sessie is.

Tip 4: Muziek-oefeningen tijdens een ZOOM sessie

Je kan in ZOOM muzikale oefeningen gaan doen waar we normaal in de HAFABRA wereld niet aan toekomen. Denk aan solfège of uitleg over de vorm van de muziek. Speel een stukje voor en laat een muzikant dit naspelen. Of laat ze dit bij elkaar doen, de één speelt voor, de ander speelt na. Daag ze uit! Je kan met ZOOM verschillende ‘virtuele’ kamers maken waar je mensen in kan onderverdelen. Hierdoor kan je in kleinere groepen tegelijkertijd werken.

Tip 5: Speel mee met video’s

Muzikanten uit de HAFABRA sector hangen over het algemeen heel erg aan elkaar. Daag muzikanten uit om zelfstandig aan de gang te gaan met een meespeelvideo. Een meespeelvideo is een geluidsopname waarop je muziek en een click-track hoort. In deze click-track geef ik aanwijzingen waar de muzikant is in de muziek. Voor verschillende verenigingen maak ik meespeelvideo’s van muziek die ze op dit moment spelen. Wil je ook een meespeelvideo laten maken of wil je weten hoe je deze moet maken kijk dan op https://ceescoenen.stoerecoentjes.nl/meespeelvideo

Tip 6: Jezelf opnemen en beoordelen

Je kan muzikanten een video-opname van zichzelf laten maken. Terwijl ze meespelen met de click-track (meespeelvideo) maken ze zelf een opname met hun smartphone. Het leuke is dat muzikanten plotseling heel goed op de video willen staan en daardoor extra hun best doen om het stuk goed onder de knie te krijgen. Als dirigent kan je aanbieden deze video’s te beoordelen en aanwijzingen te geven.

Tip 7 : Kan je het zingen, dan kan je het spelen

Bij een paar verenigingen heb ik ook afgesproken dat ze gaan meezingen. Dat is helemaal spannend! Maar kan je het zingen, dan kan je het spelen. Daarnaast kan je andere mensen vragen mee te zingen, zoals de burgemeester of de buurvrouw. Hierdoor bereik je ook andere mensen in je omgeving om samen muziek mee te maken.

Tip 8 : Een orkest-video maken

Zoals je gezien hebt maak ik van de door de leden opgenomen video’s ook montages van alle muzikanten bij elkaar. Een leuke manier om onder de aandacht te blijven. Niet alleen voor eigen leden maar ook voor alleenstaanden, ouderen of bestuurders. Eigenlijk gewoon voor iedereen. Laat zien dat je als vereniging aanwezig bent in deze periode. Voorbeelden van orkest-video’s staan bij elkaar op https://ceescoenen.stoerecoentjes.nl/voorbeelden-van-thuis-repetitie/

Tip 9 : (K)Woningsdag, 4 en 5 mei

Denk vast na of je met de video’s gehoor kan geven om op Koningsdag, 4 of 5 mei toch ‘aanwezig’ te zijn. Veel mensen vinden het leuk als ze hun muziekvereniging op video zien, vooral tijdens de officiële feestdagen. Je kan karaoke-video’s maken waarop mensen thuis kunnen meezingen.

Tip 10 : “We hebben het nog nooit met elkaar samen gespeeld sessie”

Je kan ook kiezen voor een “we hebben het nog nooit met elkaar samen gespeeld” sessie. Kies een nieuw muziekstuk uit en laat muzikanten zelf uitzoeken hoe dit muziekstuk in elkaar steekt. De vorm, de toonsoorten, ritmische motieven. Het is erg leuk om te zien hoe leden zelf aan de slag gaan en hun eigen draai hieraan geven. Dit geeft mij veel energie om anders te denken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit geldt ook voor de keuze van muziekstukken.

Bonustip : blijf op de hoogte!

Bonustip : blijf op de hoogte! Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen of nieuwe online trainingen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of like mijn https://www.facebook.com/ceescoenen.nl/

Tot slot

Ik hoop echt dat je als dirigent, bestuurder of muzikant deze rol pakt en met je orkest aan het werk gaat. Het is allemaal spannend de eerste keer, dit geldt ook voor mij als stotterende dirigent. Maar het schept een enorme band met elkaar. Heb je technische vragen of wil je meer informatie over hoe ik het aanpak neem dan contact met me op. Ik help je graag op weg. Daarnaast maak ik meespeelvideo’s zodat je muzikanten lekker aan de slag kunnen.

Cees Coenen

Mijn naam is Cees Coenen. Muzikant, dirigent , arrangeur en vooral tech-junkie. Muziek loopt als een rode draad door mijn leven en pas ik toe op alle vlakken. Mijn enthousiasme draag ik over op de mensen met wie ik samenwerk of dingen beleef. Dat is waar ik voor sta! En wat ik doe.

Cees-Coenen-Foto

Wat kan ik voor je betekenen?

  Workshop beats programmeren

  Met 175 kinderen beats maken, het kan! Tijdens de aftrap van JAZZ Leusden heb ik een workshop-voor-kinderen gegeven in het programmeren van digitale muziek.
  Workshop-Beats-KidsJazz-in-Leusden

  Warboel Sinterklaasfeest in Amphion

  Met zeven voorstellingen stond Warboel op de planken in Amphion. Een nieuw decor en een flink lekkere arrangementen zijn de juiste ingrediënten voor een spetterende show.
  cees-coenen-op-trombone

  Arrangement voor show NU van Claudia de Breij

  Voor de show #NU van Claudia De Breij heb ik het arrangement geschreven van 'voor de harmonie'.
  arrangement-voor-de-harmonie-claudia-de-breij

  Wat heeft Cees met Claudia de Breij

  Voor de show #NU schreef ik het arrangement van 'Voor de harmonie'. Het werd uiteindelijk het spectaculaire slotstuk van de show.
  Show-NU-van-Claudia-de-Breij

  Overstap van Finale naar Dorico

  Dorico, het nieuwe notatie programma van Steinberg. Sinds 2016 gebruiker en beta-tester van de muziek software. Hoe ik met Dorico werk? Lees meer!
  Dorico

  Muzieknotatie met Dorico

  Sinds 2017 werk ik met Dorico, het notatieprogramma van Steinberg. In een aantal artikelen neem ik je mee over waarom ik zo enthousiast ben over dit pakket.
  Dorico-notatie

  Onze harmonie met Claudia de Breij

  Met mijn orkest en Claudia de Breij in de Wisseloord studio's! Het door mij geschreven slotstuk voor de show #NU vastgelegd op band.
  Voor-de-Harmonie-in-Wisseloord

  Muzikaal buiten de lijnen kleuren

  Een nieuwe blog over workshops, coaching van muzikanten en angst voor de click-track: een koptelefoon op en op een trein stappen die niet meer stopt.
  muzikaal-buiten-de-lijnen-kleuren

  Workshop weekend BigBand Skyblasters

  Voor het tweede jaar op rij ben ik mee geweest als repetitor bij de Skyblasters. Een weekend lang werken met de koperblazers om 'beter' te worden.
  workshop-weekend-skyblasters-bigband

  Een leven lang muziek maken

  In deze blog kijk ik terug op hoe ik als muzikant ben begonnen, wat ik geleerd heb en wat het mij heeft gebracht. Muziek is een rode draad in mijn leven.
  dweilorkest-in-groenlo

  Later als je Bigband

  Van dweilorkest naar Bigband, de Later als je Bigband bestaat 10 jaar.
  later-als-je-bigband

  Stotteren: de verbinding valt niet weg, ik val weg

  Wat is dat toch dat stotteren? Als ik muziek maak heb ik nergens last van en als ik voor een orkest sta kan ik grappen maken. Ben ik de enige stotterende dirigent van het land?
  cees-coenen-en-stotteren

  Hoe ik de iPad Pro in de muziek gebruik

  De iPad Pro is een onmisbaar als muzikant. Ik gebruik hem voor mijn partituren en partijen. Daarnaast is het een zeer krachtige tablet om andere creatieve taken te doen.
  ipad-pro

  Training de basis van Dorico

  Op 22 september 2020 geven Jasper Staps en Cees Coenen een online basistraining Dorico. In deze kosteloze training nemen we je mee in de basisprincipes van Dorico.
  Dorico-training-22-september

  Mijn corona crisis: bedreiging of kans?

  Op 12 maart was mijn laatste repetitie met 'echte muzikanten'. Daarna gingen we ZOOMend verder. En het was niet alleen maar kommer en kwel. Het heeft me namelijk veel opgeleverd!
  corinacrisis-in-muziek

  Hoe organiseer je een online thuisrepetitie?

  In de ZING magazine is onlangs een artikel van mij verschenen met 'tips & tricks' over het organiseren van een online-thuisrepetitie.
  TipsTricksInZing

  In één week van dummy tot nerd

  Toen de lockdown werd afgekondigd begon mijn brein overuren te maken. Hoe nu verder met repetities? Plotseling was ik een rijzende ster op Facebook.
  In-Een-Week-Van-Dummy-Tot-Nerd

  Video Jan van Zanen als ‘dirigent’ van Utrecht

  Jan van Zanen heeft op 30 juni zijn taak als Burgemeester van Utrecht neergelegd. De gemeente Utrecht heeft mij gevraagd hiervan een mooie afscheidsvideo te maken.
  Afscheid-Jan-van-Zanen

  Wil jij me helpen? Keuzes maken in corona tijd

  De COVID-19 heeft mij als muzikant onzeker gemaakt. Zo vrij als een vogel, letterlijk. Of word ik er juist sterker van? Creativiteit is niet te plannen. Wie kan er met me sparren?
  WilJijMeHelpen

  Groeten uit Leusden online

  Een nieuw online platform voor het ontdekken van Leusden en omgeving, opgezet door Cees Coenen
  cees-in-afas

  Sinterklaas met Warboel in Amphion

  Ook dit jaar weer bandleider en arrangeur voor het grote sinterklaasfeest van Warboel in Amphion 2022.
  intocht-met-sinterklaas

  Masterclass lichte muziek

  Ontdek hoe ik AI gebruik om muzikanten te helpen de geschreven muziek beter te interpreteren. Dit sluit naadloos aan bij Jasper Staps' benadering van ritme en groove tijdens de masterclass lichte muziek.
  masterclass-lichte-muziek
Beijk ook de andere posts