donker licht

Meest gestelde vragen

Ik krijg vaak vragen over verschillende onderwerpen. Hieronder vind je alle onderwerpen per categorie.

arrangeur

Een arrangeur maakt van bestaande nummers nieuwe arrangementen.
 • Waar kan ik arrangeren leren?

  Je kan arrangeren helemaal zelf aanleren. Probeer maar eens een bekend stuk uit te schrijven in notenbeeld en verdeel dat over verschillende instrumenten. Arrangeren is een heel creatieve manier van nadenken over muziek. Harmonieleer en instrumentatie zijn wel voorwaarden voor het goed arrangeren.

 • Is een arrangement hetzelfde als een compositie?

  Een arrangement is een bewerking van een bestaand stuk, de compositie. De componist bedenkt en schrijft nieuwe muziek, dat heet componeren.

 • Wat is een arrangement?

  Een arrangement is een bewerking van een bestaand stuk of compositie. De arrangeur maakt een nieuwe bewerking en maakt hierin aanpassingen. Je moet hierbij denken aan de toonsoort, een nieuwe instrumentatie of wijziging van het ritme.

 • Wat doet een arrangeur?

  Een arrangeur bewerkt een bestaand stuk of een compositie voor een orkest, band of koor. De bewerking heet een arrangement. Als arrangeur pas je harmonieleer, orkestratie en instrumentatie toe om tot een mooi geheel te komen.

dirigent

Als dirigent en bandleider sta ik graag voor verschillende soorten muziekgezelschappen, van harmonie en fanfare tot bigband en bands. Met gedrevenheid en enthousiasme werk ik samen met muzikanten aan diverse muziekstijlen.
 • Waarom gebruikt een dirigent een stokje?

  Een dirigent gebruikt een stokje, ook wel baton genoemd, om duidelijk zijn muzikale aanwijzingen te kunnen geven. Deze moet zichtbaar zijn, ook als je achter in het orkest zit. Niet iedere dirigent gebruikt een stokje. Met de beweging van de hand kan ook veel expressiviteit worden uitgestraald.

 • Wat verdient een dirigent?

  Het salaris van een dirigent loopt heel erg uitéén. Er wordt vaak onderscheidt gemaakt tussen een koordirigent of een orkestdirigent. Ook het niveau van het muziekgezelschap kan verschil maken in de verdiensten van een dirigent.

 • Hoe leer je dirigeren?

  Je kunt dirigeren op verschillende manieren leren. Als eerste dien je over natuurlijk leiderschap te bezitten. De dirigent geeft immers leiding aan een grote groep mensen die allemaal hun eigen rol hebben. Er zijn verschillende soorten cursussen bij particulieren op op de muziekschool. Wil je nog beter worden dan kan je een studie aan het conservatorium volgen.

 • Wat doet een dirigent?

  Een dirigent heeft de muzikale leiding over een orkest, koor of andere musicerend gezelschap. De dirigent is muzikaal eindverantwoordelijk hoe het orkest of koor klinkt. Door te repeteren zorgt de dirigent ervoor dat iedereen de goede noten speelt maar ook dezelfde interpretatie heeft van een bepaalde muziekstijl.

dorico

Dorico is een muziek notatie programma van Steinberg waarmee componisten, arrangeurs en uitgevers hun bladmuziek schrijven.
 • Waar moet ik terecht voor ondersteuning en support van Dorico?

  Als je wilt kan je altijd een vraag stellen aan Cees Coenen. Maar er is ook een forum van Steinberg en er zijn diverse Facebook groepen. Raadpleeg altijd eerst de handleiding. Deze is zeer uitgebreid en kan je alle handelingen hierin terug vinden.

 • In Dorico ook in het Nederlands verkrijgbaar?

  Dorico is in een aantal talen beschikbaar, maar niet in het Nederlands.

 • Is de overstap van Finale naar Dorico makkelijk?

  De overstap van Finale naar Dorico is niet ingewikkeld. In Finale is de afgelopen jaren steeds meer aangebouwd waardoor het onoverzichtelijk is geworden. Dorico is heel inituïtief en je zult merken dat het makkelijk aanleert.

 • Kan ik makkelijk switchen van Sibelius naar Dorico?

  De overstap van Sibelius naar Dorico is niet zo ingewikkeld. Leer jezelf de shortcuts van Dorico aan en je gaat snel tijdswinst boeken. Dorico werkt intuïtiever dan Sibelius. Er is een zeer uitgebreide kennisdatabase en iedere maand verschijnt er een YouTube training.

 • Wat kost Dorico?

  Er zijn verschillende versies van Dorico. Afhankelijk van de versie die je wilt hebben betaal je een bedrag. Ook is Dorico voor iPad beschikbaar waar je voor een maandelijks- of jaarabonnement kunt betalen.

trombone

Een trombone is een koper blaasinstrument die je veel ziet in jazz, bigband en popmuziek. Daarnaast heeft ieder orkest trombonesectie.
 • Hoe heet de schuif op een trombone?

  De schuif op een trombone heet coulisse en is een lange cilindrische metalen U-vormige uitschuifbare buis. Door de buis uit te schuiven wordt de toon lager. Door de buis in te schuiven wordt de toon hoger. De coulisse moet je onderhouden met een soort glijmiddel. Aan het eind van de schuif zit een waterklepje waarmee je speeksel (tuf) uit de schuif kunt blazen.

 • Hoe werkt een trombone?

  De toon van een trombone ontstaat door de trilling van de lippen in het mondstuk. Hierdoor ontstaat er een geluidsgolf in de buis. Door de buis (coulisse) langer of korter te maken ontstaan er verschillende geluidsgolven waardoor de toon lager of hoger wordt. Door middel van overblazen kan je lager of hogere intervallen spelen op een koperblaasinstrument.

videoproducent

In corona tijd heb ik orkesten geholpen bij het maken video's. Daarnaast heb ik een aantal video's geproduceerd voor gemeenten en verzekeraars.
 • In welk formaat moet ik de video aanleveren?

  Er zijn veel verschillende formaten voor video. Belangrijk is dat het originele bestanden zijn in de juiste aspect ratio. Als je een video in portrait formaat opneemt is het lastig om deze in een landscape video te plaatsen. Portrait staat voor staand, landscape voor liggend.

 • Wat zijn de specificaties voor het bewerken van video?

  De snelheid van het editten van video hangt af van veel factoren. Belangrijk is het interne geheugen van de computer en de schrijfsnelheid van de schijf. Een SSD is veel sneller dan een gewoon HD disk.

 • Met welke programma’s kan ik video’s editten?

  Er zijn veel programma’s beschikbaar voor het monteren van video. Er is gratis en betaalde software verkrijgbaar. Belangrijk is een goede en snelle computer.

workshop

Workshops zijn trainingen voor muzikanten van een aantal uur tot een heel weekend.
 • Wat doe je tijdens een muzikale workshop?

  Er worden tijdens een workshop verschillende onderdelen behandelt. Belangrijkste ingrediënten zijn het samenspel, de dynamiek, het ritme en de vorm waarin de muziek wordt gespeeld. Daarnaast hoort een stuk orkest- of bandpresentatie ook bij de workshop.

 • Voor wie is een muzikale workshop bedoelt?

  Ieder orkest, band of muzikaal gezelschap kan een workshop volgen. Afhankelijk van het genre en de samenstelling van het orkest wordt de inhoud van de workshop aangepast. Workshops worden vooral gegeven aan harmonie, fanfare, dweilorkesten en bigbands.

 • Wat kost een muzikale workshop?

  De prijs van een workshop wordt samen besproken. Dit hangt af van de duur van de workshop, op welke dag en of er een vervolg aan de workshop zit.