Thuis-repetitie: UPDATE maart 2021
Inmiddels zijn we een jaar verder. Het verenigingsleven ligt nog steeds stil en veel muzikanten zijn ZOOM-moe. Begrijpelijk! Veel ‘professionals’ worstelen met wat ze moeten doen. Besturen weten niet goed hoe ze hun dirigenten en instructeurs kunnen motiveren. Toch kan je veel doen!
Dit jaar zou één van mijn orkesten een project doen over het ontstaan van Leusden, maar we hebben er een hard hoofd in. Ik heb dit omgezet in energie en besloten om een ‘teaser’ te maken voor het project. Een ‘meespeel – video – film’ : muzikanten nemen eerste hun partij op vanuit huis. Daarna ben ik gestart met het maken van video-opnames per muzikant op dertig unieke locaties in Leusden, één voor één. Het resultaat van deze opname-dag is 30 muzikanten die als jonge honden zo blij waren om weer iets te kunnen doen. Het resultaat komt over twee weken online.
Wil je meer weten over het opzetten van dit soort projecten, het motiveren van je professionals of mij inhuren voor een project? Neem dan contact op via de contact-pagina of stuur een e-mail aan info@ceescoenen.nl

Opzetten van thuis-repetities
Lees al mijn artikelen over repeteren tijdens de coronacrisis:
- tien tips voor het opzetten van thuis-repetities
- hoe gebruik je ZOOM tijdens een thuis-repetitie
- voorbeelden van thuis-repetities
- het zelf maken van een ‘splitscreen’ video
- mijn coronacrisis : kans of bedreiging?
- mijn artikel in ZOOM magazine over het organiseren van een thuis-repetitie
- mijn artikel in KNMO magazine 'in een week van dummie tot nerd'
We zijn inmiddels een aantal weken verder en langzaam begint alles te wennen, maar helaas is samen muziek maken nog niet mogelijk.
Veel dirigenten en besturen worstelen hoe nu verder te gaan. Afgelopen weken ben ik hierover veel gebeld naar aanleiding van een aantal video’s van mij die op internet rond gaan. Op deze pagina staan mijn ’10 tips voor dirigenten en besturen’ om samen met elkaar aan het werk te gaan.
Voorbeeld van een ‘split-screen’ video die ik gemaakt heb voor de Bazuin Utrecht. Wil je ook een video laten maken? Vul dan het formulier onder aan de pagina in.
Tip 1: Binding houden met je leden
Tip 2 : ZOOM sessie
Tip 3 : Wat doe ik tijdens een ZOOM sessie
Je kunt je verenigingen meenemen in muzikale oefeningen. Maar voordat je daar mee begint maak je eerst een kort rondje hoe het met de leden gaat. Je kunt in ZOOM de microfoon van iedereen ‘uitzetten’ en alleen de persoon aan het woord laten die iets gaat vertellen. Dit is de oh-zo belangrijke pauze op een repetitie-avond.
Na het rondje leg je als dirigent of bestuurder uit wat het doel van deze ZOOM sessie is.
Tip 4 : Muziek-oefeningen tijdens een ZOOM sessie
Je kan in ZOOM muzikale oefeningen gaan doen waar we normaal in de HAFABRA wereld niet aan toekomen. Denk aan solfège of uitleg over de vorm van de muziek.
Speel een stukje voor en laat een muzikant dit naspelen. Of laat ze dit bij elkaar doen, de één speelt voor, de ander speelt na. Daag ze uit! Je kan met ZOOM verschillende ‘virtuele’ kamers maken waar je mensen in kan onderverdelen. Hierdoor kan je in kleinere groepen tegelijkertijd werken.
Tip 5 : Speel mee met video’s
Tip 6: Jezelf opnemen en beoordelen
Je kan muzikanten een video-opname van zichzelf laten maken. Terwijl ze meespelen met de click-track (meespeelvideo) maken ze zelf een opname met hun smartphone. Het leuke is dat muzikanten plotseling heel goed op de video willen staan en daardoor extra hun best doen om het stuk goed onder de knie te krijgen. Als dirigent kan je aanbieden deze video’s te beoordelen en aanwijzingen te geven.
Tip 7 : Kan je het zingen, dan kan je het spelen
Bij een paar verenigingen heb ik ook afgesproken dat ze gaan meezingen. Dat is helemaal spannend! Maar kan je het zingen, dan kan je het spelen. Daarnaast kan je andere mensen vragen mee te zingen, zoals de burgemeester of de buurvrouw. Hierdoor bereik je ook andere mensen in je omgeving om samen muziek mee te maken.
Een voorbeeld van een video met orkest en zang staat op mijn YouTube kanaal https://youtu.be/1njiKUcqhbE
Tip 8 : Een orkest-video maken
Tip 9 : (K)Woningsdag, 4 en 5 mei
Denk vast na of je met de video’s gehoor kan geven om op Koningsdag, 4 of 5 mei toch ‘aanwezig’ te zijn. Veel mensen vinden het leuk als ze hun muziekvereniging op video zien, vooral tijdens de officiële feestdagen. Je kan karaoke-video’s maken waarop mensen thuis kunnen meezingen.
Tip 10 : “We hebben het nog nooit met elkaar samen gespeeld sessie”
Je kan ook kiezen voor een “we hebben het nog nooit met elkaar samen gespeeld” sessie. Kies een nieuw muziekstuk uit en laat muzikanten zelf uitzoeken hoe dit muziekstuk in elkaar steekt. De vorm, de toonsoorten, ritmische motieven. Het is erg leuk om te zien hoe leden zelf aan de slag gaan en hun eigen draai hieraan geven. Dit geeft mij veel energie om anders te denken en nieuwe uitdagingen aan te gaan. Dit geldt ook voor de keuze van muziekstukken.
Bonustip : blijf op de hoogte!
Wil je op de hoogte blijven van deze ontwikkelingen of nieuwe online trainingen, schrijf je dan in voor de nieuwsbrief of like mijn https://www.facebook.com/ceescoenen.nl/
Tot slot
Ik hoop echt dat je als dirigent, bestuurder of muzikant deze rol pakt en met je orkest aan het werk gaat. Het is allemaal spannend de eerste keer, dit geldt ook voor mij als stotterende dirigent. Maar het schept een enorme band met elkaar.
Heb je technische vragen of wil je meer informatie over hoe ik het aanpak neem dan contact met me op. Ik help je graag op weg. Daarnaast maak ik meespeelvideo’s zodat je muzikanten lekker aan de slag kunnen.